Maria Kesänen

Maria Kesänen

Talven puutarhatyöt

Talvi on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen runsasluminen kaikkialla Suomessa. Lumikerros suojaa puutarhan arkoja kasveja, mutta liika on liikaa. Kierros lumen peittämässä puutarhassa on paikallaan silloin tällöin, jotta talven aiheuttamat vauriot voidaan pitää mahdollisimman vähäisinä. Talven puutarhatyöt auttavat suojaamaan kasveja ja valmistelevat niitä samalla kevään tuloon.

talvinen puutarha

Talven puutarhatyöt – talvipuutarhurin muistilista:

 • Ravistele raskas lumi havukasvien ja pensaiden päältä.
 • Tarkasta hedelmäpuiden suojaukset. Tallo lumi matalaksi puiden ympäriltä.
 • Pudota lumet kasvihuoneen katolta.
 • Huolehdi kulkuväylien turvallisuudesta (valaistus, hiekoitus).
 • Saat eloa ja näköä talvipuutarhaan lapioimalla myös pienemmät kulkuväylät vapaiksi.
 • Auta lintuja huolehtimalla niiden talviruokinnasta.
 • Uutta kasvukautta odotellessa on hyvä hetki miettiä puutarhan uusia istutussuunnitelmia.
talven puutarhatyot

Vähennä lumikuormaa

Lumitalvena on tärkeää ravistella liika paino pois havujen ja pensaiden päältä. Muista myös pihan pienet rungolliset koristepuut! Pahimmillaan lumikuorma repii oksia tai lytistää kokonaisia pensaita. Kevennä lumikuormaa esimerkiksi käsin ravistelemalla. Pitkävartinen harja on hyvä apuväline. Ole hellävarainen, jotta et vahingoita kasveja.

Muista tarkistaa myös kasvihuoneen tilanne. Poista lumet ansarin katolta, sillä paksu ja painava kerros suojalunta voi vahingoittaa kasvihuoneen rakenteita.

Paksu lumikerros auttaa jäniseläimiä yltämään verkoilla suojattuihin kasveihin. Lisäksi lumimassa painaa verkot usein kasaan. Ravistele lumi myös verkkojen päältä ja tallo lumi verkon vierestä. Näin saat oksat ja rungon pidettyä paremmin suojassa.

kasvihuone-talvi-lumikuorma

Kolaa kulkuväylät

Huolehdi, että pihassa on turvallista liikkua, eli kolaa ja tarvittaessa hiekoita eniten käytetyt kulkuväylät. Huomioi myös katolta tippuva lumi. Puutarhaan saa eloa ja näköä lapioimalla myös pihan pienemmät kulkuväylät vapaaksi. Polku kasvihuoneeseen, huvimajaan tai talviselle terassille tekee puutarhasta kutsuvan myös lumen keskellä.

kulkuväylät-talvipuutarhassa

Auta lintuja

Lumi, jää ja kylmyys heikentävät lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia. Talvipuutarhaan saa vipinää ja katseltavaa lintuja ruokkimalla. Kun on kerran talviruokinnan aloittanut, sitä tulee jatkaa aina maan sulamiseen saakka.

lintujen-talviruokinta

Haaveile ja suunnittele

Sydäntalvi on hyvää aikaa haaveilla ja suunnitella tulevaa puutarhakesää. Kaipaako puutarha uusia istutusalueita? Haaveiletko pitkän esikasvatusajan vaativista kesäkukista? Tarvitseeko keittiöpuutarhan viljelysuunnitelma siementäydennystä? Haaveile, havainnoi ja kirjaa ylös, sillä uusi kasvukausi on täällä tuota pikaa!

talven-puutarhatyot

2 kommenttia artikkeliin ”Talven puutarhatyöt”

 1. Hyviä vinkkejä, varsinkin nuo jänisten varalle.

  Ajatus liitää jo kesään ja mansikkamaalle, jonka kanssa on miettimistä. Osaatko neuvoa miten toimia kun viime kesällä istutin 25 mansikantaimea ja innostuin kastelemaan näitä kanankakka vedellä. Tämä osoittautui virheeksi sillä vain lehdet kasvoivat, ja rönsyjä oli valtavasti. Yksi mansikka tuli!!
  Miten saisin enemmän satoa tulevana kesänä?

  Vastaa
  • Hei Jonna,

   Liika typpi tosiaan kasvattaa lehtiä. Jos et vielä syksyllä poistanut rönsyjä, kannattaa se tehdä kevään tullen. Rönsyt vievät energiaa kasvilta, joten niiden poisto auttaa hedelmää kasvamaan paremmin. Leikatuista rönsyistä saat uusia taimia, jos niille on tarvetta.
   Mansikkaista tulevaa kesää!

   Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: