Maria Kesänen

Maria Kesänen

Talvisalaatti couscousista ja uunijuureksista

Maukas ja ruokaisa talvisalaatti valmistuu couscousista ja uunijuureksista. Ripaus chiliä tuo kaivattua lämpöä tammikuun pakkasiin. Ja mikä parasta, salaatti maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.

talvisalaatti-couscous-uunijuures

Uunijuureksia salaattiin

Joulun jäljiltä jääkaapista löytyy usein punajuuria ja porkkanoita. Juuresten paahtaminen uunissa tuo esiin niiden makeuden. Paahdetut juurekset sopivat loistavasti talvisiin salaatteihin tuoden niihin runsautta ja täyttävyyttä.

Lado punajuuret ja porkkanat leivinpaperin päälle uunipellille eri reunoihin. Näin punajuuret eivät värjää porkkanoita kypsennyksen aikana.

uunijuurekset-salaatti

Granaattiomenan siementen irrottaminen

Granaattiomenasta syödään vaalean kalvon ympäröimät rubiininpunaiset siemenet. Maku on samaan aikaan kirpeä ja makea. Granaattiomenan siemenet tuovat salaattiin mehukkuutta ja pirteyttä.

Granaattiomenan siemenien mehu on punaista ja värjäävää, joten irrotuspuuhaan kannattaa ryhtyä essu päällä. Siementen irrotukseen on monia niksejä. Yksi tapa on käsitellä granaattiomenaa appelsiinin tapaan:

  1. Leikkaa granaattiomenan kärjestä ”hattu” pois.
  2. Viillä veitsellä kuoreen viiltoja pitkittäin. Älä leikkaa syvälle. Taivuta hedelmälohkot varovasti auki.
  3. Irrota siemenet sormin laakeaan kulhoon.
talvisalaatti

Raikas salaatinkastike viimeistelee ruokaisan talvisalaatin. Tuore minttu ja chili maustavat kastikkeen ja sopivat hyvin couscousin kanssa. Mintun voi tarvittaessa korvata myös sileälehtisellä persiljalla.

jogurttikastike-couscoussalaatti
talvisalaatti-couscousista-ja-uunijuureksista

Tammikuuhun sopii hyvin myös aikaisemmin julkaistu salaattiohjeemme: Ruusukaali-couscoussalaatti.

Resepti: Talvisalaatti couscousista ja uunijuureksista

kasvis, laktoositon, kananmunaton

Raaka-aineet:

2 punajuurta
3 porkkanaa
1 rkl oliiviöljyä
2 dl vettä
2 dl couscousia
1/4 tl suolaa
100 g fetaa
1 dl oliiveja
iso kourallinen babypinaattia
1 granaattiomena
Jogurttikastike
3 dl paksua maustamatonta jogurttia
1-2 valkosipulin kynttä
kourallinen tuoretta minttua tai sileälehtistä persiljaa
pieni pala chiliä
1 tl sitruunamehua
1 tl oliiviöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Valmistusohje:

  • Pese ja kuori punajuuret ja porkkanat, pilko pienemmiksi. Laita porkkanapalat kulhoon, lisää puolet oliiviöljystä ja pyöräytä porkkanat öljyssä. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Laita punajuuret kulhoon, lisää loput oliiviöljystä ja pyöräytä palat siinä. Levitä punajuuret uunipellin toiseen laitaan, niin ne eivät värjää porkkanoita.
  • Paahda juureksia 25-asteisessa uunissa palojen koosta riippuen 20-30 minuuttia. Mausta juurekset suolalla ja mustapippurilla.
  • Valmista kastike juuresten paahtuessa uunissa. Sekoita kulhossa maustamaton jogurtti, purista joukkoon valkosipulin kynnet sekä hienonnetut yrtit. Poista chilistä siemenet ja hienonna pieneksi, lisää jogurtin joukkoon. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy, hunaja ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Sekoita ja nosta kastike kylmään maustumaan.
  • Kiehauta vesi pienessä kattilassa, lisää suola ja couscous, sekoita. Nosta kattila liedeltä ja anna couscousin hautua kypsäksi kannen alla. Sekoita puuhaarukalla irtonaiseksi.
  • Valuta oliivit, huuhtele ja kuivaa babypinaatti, irrota granaattiomenan siemenet ja murustele feta valmiiksi.
  • Nostele salaattikulhon pohjalle couscousia, lado päälle uunijuurekset, lisää babypinaatti, oliivit, fetajuusto ja ripottele päällimmäiseksi granaattiomenan siemenet. Tarjoile salaatti jogurttikastikkeen kera.
Vinkki: Käyttämällä laktoositonta jogurttia ja fetaa saat salaatista täysin laktoosittoman.
Vinkki: Salaatin voi tarjota lämpimänä tai kylmänä.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email