Maukas ja ruokaisa talvisalaatti valmistuu couscousista ja uunijuureksista. Ripaus chiliä tuo kaivattua lämpöä tammikuun pakkasiin. Ja mikä parasta, salaatti maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.

Uunijuureksia salaattiin
Joulun jäljiltä jääkaapista löytyy usein punajuuria ja porkkanoita. Juuresten paahtaminen uunissa tuo esiin niiden makeuden. Paahdetut juurekset sopivat loistavasti talvisiin salaatteihin tuoden niihin runsautta ja täyttävyyttä.
Lado punajuuret ja porkkanat leivinpaperin päälle uunipellille eri reunoihin. Näin punajuuret eivät värjää porkkanoita kypsennyksen aikana.

Granaattiomenan siementen irrottaminen
Granaattiomenasta syödään vaalean kalvon ympäröimät rubiininpunaiset siemenet. Maku on samaan aikaan kirpeä ja makea. Granaattiomenan siemenet tuovat salaattiin mehukkuutta ja pirteyttä.
Granaattiomenan siemenien mehu on punaista ja värjäävää, joten irrotuspuuhaan kannattaa ryhtyä essu päällä. Siementen irrotukseen on monia niksejä. Yksi tapa on käsitellä granaattiomenaa appelsiinin tapaan:
- Leikkaa granaattiomenan kärjestä ”hattu” pois.
- Viillä veitsellä kuoreen viiltoja pitkittäin. Älä leikkaa syvälle. Taivuta hedelmälohkot varovasti auki.
- Irrota siemenet sormin laakeaan kulhoon.

Raikas salaatinkastike viimeistelee ruokaisan talvisalaatin. Tuore minttu ja chili maustavat kastikkeen ja sopivat hyvin couscousin kanssa. Mintun voi tarvittaessa korvata myös sileälehtisellä persiljalla.


Tammikuuhun sopii hyvin myös aikaisemmin julkaistu salaattiohjeemme: Ruusukaali-couscoussalaatti.