Koristelhevä

5 vinkkiä: Tee helppo kranssi luonnonmateriaaleista | Podcast #123

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

tee-itse-kranssi-versoileva

Tee helppo kranssi havuista, kuivakukista ja varvuista. Kranssin tekoon tarvitset kranssipohjan, ohutta rautalankaa, kranssimateriaalit ja hyvät sakset tai leikkurit. Älä unohda myöskään mielikuvitusta. Kranssin kuuluu olla nyt tekijänsä näköinen!


1. Varaa tarvikkeet kranssin tekoon

Kranssi onnistuu helposti merko vähillä tarvikkeilla. Tarvitset vain hyvät leikkurit tai sakset ja rautalankaa. Kranssipohjan voi ostaa valmiina tai askarrella itse. Helppo itsetehty pohjaa syntyy esimerkiksi koivunoksista, joista voi kieputtaa renkaan. Alumiinilanka taittuu myös helposti renkaaksi, jos teet kranssin, jossa kranssipohja ei jää näkyviin. Valmiita kranssipohjia on monesta materiaaleista, koukulla ja ilman. Jos tykkäät modernista kranssista, jossa rengas jää näkyviin, kokeile esimerkiksi rottinkista tai metallista rengasta. Kranssipohjia myydään myös esimerkiksi tähden ja sydämen muotoisena.


2. Valitse kranssimateriaalit

Tee helppo kranssi materiaaleista, jotka kuivuvat kauniisti. Näin saat kranssin, jota voit pitää jopa talven yli. Hyvin kuivuvia materiaaleja ovat havut, kiulukat, pihlajanmarjat, tammenterhot, kävyt ja oksat. Leikoista kauniisti kuivuvat eukalyptus, hortensia ja morsiusharso. Hyödynnä myös kuivakukkia ja kuivattuja koristeheiniä. Puutarhasta löytyy myös sopivia materiaaleja. Tällaisia ovat monet kuivat kukinnot. Kokeile esimerkiksi varjoliljan ja unikon siemenkotia tai kuivia jaloangervon kukintoja.

tee-helppo-kranssi-versoileva
Eukalyptus ja ruusun kiulukat kuivuvat kranssiin kauniisti.

3. Aloita näin

Kiinnitä rautalangan pää napakasti kranssipohjaan. Sommittele ja kokeile miten haluat kasvien asettuvan. Kierrä rautalankaa sitä mukaan, kun lisäät kasveja. Kranssi voi olla osittainen tai koko ympyrän muotoinen – tyyli on vapaa.


4. Kokeile pikkukimppuja sitomiseen

Jos vapa sitominen tuntuu alkuun liian vaikealta, voi pikkukimpuilla sitominen olla helpompaa. Sommittele ja leikkaa kasvit pikkukimpuiksi, jolloin sitomista itse kranssipohjaan on vähemmän. Voit myös tehdä vapaasti sidotun kranssin ja yhdistää keskikohtaan pikkukimput päällimäiseksi.

5. Viimeistele kranssi

Lisää ilmettä kranssiin koristenauhalla. Eri paksuisia satiininauhoja löytyy hyvin eri väreissä. Tee kranssin keskikohtaan rusetti tai kieputa nauhaa myös pohjan ympärille. Jos kranssissa ei ole koukkua, on hyvä päättää jo etukäteen miten kranssi kiinnitetään paikoilleen. Jos haluat kranssiin nauhan kiinnitystä varten, se on hyvä kiinnittää renkaaseen jo aluksi. Käytä kiinnitysnaruksi esimerkiksi juuttinauhaa tai satiininauhaa.

Kranssi voi olla myös värikäs. Satiininauhan paksuudella ja värillä saat vaihdeltua kranssin ilmettä.

Syksy on hyvää aikaa askarrella ovikoristeita. Kokeile tehdä kranssin lisäksi myös kimppumainen ovikoriste.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli