Koristelhevä

Tee omaa multaa! | Podcast #22

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Tee omaa multaa

Uusimmassa podcastissa, jonka voit kuunnella yllä olevalla soittimella, käsitellään oman mullan valmistusta. Jaksossa Kati ja Johanna antavat vinkkejä oman puutarhajätekompostin rakentamiseen, hoitamiseen ja kompostimullan käyttöön. Tee omaa multaa -jakso tarjoaa innostusta pieniin ekotekoihin, joita omassa puutarhassa on helppo ja mukava tehdä.

Tee omaa multaa
Puutarhakompostiin sopii kaikenlainen puutarhasta syntyvä kasviperäinen jäte.

Puutarhakomposti lähelle keittiöpuutarhaa

Oma puutarhakomposti on varsinainen ekoteko. Kasvukauden mittaan syntyneestä kasvijätteestä syntyy helposti omaa multaa puutarhan omassa kompostissa. Puutarhakompostin perustamisessa on hyvä perehtyä oman puutarhan rakenteeseen ja maastoon. Sopivan sijoituspaikan on syytä olla suoralta auringonpaahteelta sekä tuulilta suojaisassa paikassa. Tuuli ja auringonpaahde kuivattavat kompostia helposti ja maatumassa oleva aines kuivuu liiallisesti ja maatuminen hidastuu. Varjossa ja tuulelta suojassa sopiva kosteus pysyy kompostissa ja pieneliötoiminta pitää kompostin maatumisprosessin käynnissä. Sijaintia miettiessä on hyvä huomioida myös esteetiset seikat, naapuruston läheisyys ja tietysti kasvimaan läheisyys.

Tee omaa multaa
Maatuvajäte voi joskus olla erityisen kaunista.

Toimivan puutarhakompostin rakenne

Toimiva puutarhakomposti rakennetaan kerroksittain. Alimmaisen kerroksen muodostava pätkityt risut, jotka huolehtivat kompostin ilmastoinnista. Tämän jälkeen kompostia rakennetaan kerroksittan, maatuvaa kitkentäjätettä, ylikukkineita kukintoja, ruohosilppua ja väliin kerros pätkittyjä risuja. Kompostissa on hyvä olla kahdesta kolmeen osastoa. Yhteen tulee uudet puutarhajätteet, toisessa on jo maatuneempaa maa-ainesta ja kolmannessa valmista lehtikompostia.

Tee omaa multaa
Avokomposti toimii puutarhajätteelle.

Oman mullan hyödyntäminen

Oman mullan valmistaminen on palkitsevaa ja hyödyllistä. Lehti- ja kitkentäjätteestä syntynyt multa on humuspitoista ja ravinteikasta maanparannusainetta, jota voi hyödyntää uusien istutusalueiden perustamisessa, keittiöpuutarhan ja perennapenkkien maanparannusaineena tai ruukkuistutuksissa. Puutarhan lisäksi entisaikoina lehtikompostin multaa on pidetty erinomaisena viherkasvien kasvualustana. Hyödyntämismahdollisuuksia on monia ja kannattaakin ryhtyä tuumasta toimeen ja panostaa tulevana kesänä puutarhakompostiin ja oman mullan tuotantoon.

Tee omaa multaa
Kati Jukaraisen, Maria Kesäsen ja Hanna Sumarin Keittiöpuutarhakirjassa on erinomainen havainnekuva kompostin rakentamisesta ja lisää vinkkejä kompostointiin.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli