Koristelhevä

Terassin suunnittelu

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Terassin suunnittelu ja perustaminen on syytä tehdä huolella. Suunnittelussa on hyvä ennakoida ja ottaa huomioon useampi seikka. Kaunis terassi istuu niin pihaan kuin taloon ja on helppokäyttöinen ja toiminnollinen.

Terassi tontin ja talon mukaan

 • Terassi tuo pihaan tasaista ja siistiä pintaa oleskelua varten. Terassit sopivat eri tavalla erilaisten talojen kylkeen ja erilaisiin pihoihin. Mitä uudempi ja modernimpi talo, sitä varmemmin puinen terassi talon kylkeen sopii. Vanhempien talojen kanssa terassi tarvitsee enemmän harkintaa ja suunnittelua. Jos asut rintamiestalossa tai vanhassa kivijalkaisessa talossa, mieti, voisiko pihaasi sopia terassin sijaan esimerkiksi liuskekivistä tehty patio. Jos terassi on toivelistan ykkönen istuta terassi pihaan mahdollisimman kauniisti. Harkitse, voisiko terassin perustaa muualle pihaan – irti talosta. Jos terassi tehdään talon kylkeen, voi ilmettä pehmentää runsailla istutuksilla terassin ympärillä.
 • Ota aina huomioon talon ja tontin koko ja suhteuta terassin koko muiden elementtien kanssa samaan mittakaavaan. Hyvin pienessä mökeissä mittakaava voi olla lähellä rakennusta vielä pienipiirtoinen ja kasvaa kohti reunoja. Tässä tapauksessa talon vieressä voisi olla pikkupatio ja kauempana talosta suurempi terassi.
 • Huomioi aina tontti. Tutustu valonkiertoon ja päätä haluatko nauttia terassista illalla, aamulla vai päivällä. Mikään ei estä tekemästä useampaa terassia. Aamuterassi on usein pienempi kuin iltaterassi.
 • Huomioi näkymät. Valitse terassille paikka, josta on kaunis katsella ulos. Huomioi myös terassiin kohdistuva näkymä. Onko naapurilla suora näköyhteys terassille? Entä miltä näyttää näkymä kodin sisältä terassin suuntaan?
 • Huomioi korkeuserot. Jyrkästä rinnetontista saa toiminnallisemman, kun terassoit sitä. Rinnetontissa terasseja voi olla useampia ja niiden koko voi vaihdella hyvin paljon.
lasitettu-terassi-versoileva
Osan terassista voi lasittaa. Se pidentää terassikautta molemmista päistä huomattavasti.

Terassin suunnittelu – materiaalivaihtoehtoja

Terassin voi valmistaa eri puumateriaaleista. Materiaalin lisäksi terassin ulkonäköön vaikuttaa esimerkiksi lankun leveys. Alla on lueteltu yleisimmät vaihtoehdot terassiin. Ennen valintaa on hyvä tutustua ulkonäön lisäksi terassipuun jälkihoitovaatimuksiin ja kestävyyteen.

 • Kestopuu on kestävää ja laatuvaatimukset täyttävää tasalaatuista painekyllästettyä puuta. Kestopuu kyllästetään kupariyhdisteillä. Tavaramerkki takaa, että kyllästysaineet ovat Suomen Ympäristökeskuksen hyväksymiä. Kestopuuta tarjolla harmaata, vihreää ja ruskeaa.
 • Lämpökäsitelty puu käsitellään yli 160 asteessa, mikä parantaa puun lahon- ja säänkestoa ja pienentää puun kosteuselämistä.
 • Kyllästämötön puuaines tulee aina käsitellä ulko-olosuhteissa kestäväksi. Ainoa poikkeus on hitaasti lahoava lehtikuusi. Lehtikuusiterassi saa kauniin hopean harmaan ilmeen ajan kanssa.
 • Komposiitti on puukuidun ja synteettisen materiaalin seosta. Hyvä puoli on materiaalin kestävyys ja huoltovapaus. Komposiitti tuntuu paahteessa kuumalta verrattuna puuhun. Komposiitti muistuttaa ulkonäöltään puuta, mutta se ei harmaannu ajan kanssa. Tarjolla on eri värivaihtoehtoja ja valmistajia.

Puiset rakenteet muodostavat puutarhan rungon. Ne tuovat kauniin vastapainon kasveille. Lue ja kuuntele aiemmin ilmestynyt artikkeli ja podcast puutarhan puisista rakenteista.

Terassin toiminnot ja rakenteet

 • Toimintojen mukaan mitoitettu terassi on pitkäikäinen. Tärkeintä on miettiä mihin tarkoitukseen terassi on tulossa. Kun toiminnot on päätetty, on aika mitata. Varaa riittävästi tilaa toivotuille kalusteille ja kulkuväylille. Ruokailu- ja sohvaryhmät vievät paljon tilaa. Turvallinen terassi on riittävän väljä ja kalusteita ei ole asetettu liian lähelle reunaa.
 • Suuntaa katse myös tulevaan. Mieti, miten esimerkiksi perheen muuttuva koko ja eri toiminnot taipuvat nykyiseen suunnitelmaasi. Hyvä terassi mahdollistaa myös muutokset.
 • Terassiin saan uutta ilmettä, kun rakentaa terassin kahteen eri tasoon, lisää portaita ja leikkii muotokielellä. Varo ihastumista viivoihin. Terassi voi olla kaunis ilman, että toiminnallisuus kärsii. Pidä tasot riittävän suurina ja ehyinä. Silloin kalustaminen on helpompaa. Mieti jo etukäteen, mitä eri kerroksissa tapahtuu.
 • Terassi sitoutuu pihaan erilaisilla rakenteilla. Vaihtoehtoja on useita: säleikkö, pergola, lasitettu osa, muurialtaat ja katos viimeistelevät ilmeen.Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli