Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Tertin kartanon puutarha retkikohteena

Mikkelin keskustasta seitsemisen kilometriä pohjoiseen, aivan Valtatie 5 kupeessa sijaitsee kuvankaunis Tertin kartano. Kartanon perinteet juontavat aina 1540-lukuun saakka. Nykyisin kartano on keskittynyt matkailutoimintaan sekä erikoisviljelyyn. Tertin kartanon puutarha on kartanomiljöön lisäksi vierailun arvoinen kohde ja neljän hehtaarin alueeseen tutustumiseen kannattaakin varata riittävästi aikaa.

Tertin kartanon puutarha
Tertin kartanon kahvilan läheisyydessä ja viihtyisä potager alue, jossa voi nauttia tilan mansikkamehua tai kahvia ruohosipulien suloisuudessa.

Historiaa huokuva muuripuutarha

Tertin kartanon puutarha sisältää yhteensä 15 kohdetta, jotka on merkitty kartanon kahvilasta ostettavaan puutarhakierroksen opaskarttaan. Kohteista kiehtovin ja erikoisin on vanhan 1969 käytöstä poistuneen kivinavetan raunioihin rakennettu muuripuutarha. Muuripuutarha jakautuu vanhan kivijalan mukaisesti useampaan huoneeseen. Vanhassa lampolassa sijaitsee nurmikenttä ja muurien seinustoja kiertävät perennaistutukset. Navettaosossa sijaitsee 1800-luvun henkeä huokuva parterre ja navetan takimmaisessa osiossa, vanhassa sikalassa on ruusutarha.

Tertin kartanon puutarha
Salainen muuripuutarha on vanhojen navetanraunioiden sisällä ja puutarhakierrokselle voi ostaa kahviosta ohjatun padikierroksen sekä avaimet.
Muuripuutarha
1969 Tertin kartanon lypsykarjasta luovuttiin ja sittemmin navetan kivijalan suojiin on rakennettu suojaisa muuripuutarha.

Tertin kartanon puutarha
Korkean kivimuurin suojissa on lämmintä ja suojaisaa. Tunnelma muuripuutarhassa on aivan erityislaatuinen.

Puutarhakierrosta varten saa kahviosta padin sekä luurit, joista voi kuunnella tarinoita kartanon puutarhan eri alueista. Muuritarhan taaimmainen osa on pyhitetty selkeästi aikanaan paikalla asustaneille possuille. Ruusujen seassa on vanhat, ruosteen patinoimat kaaret, joissa roikkuu lukuisia pieniä, keraamisia enkelipossuja. Niiden ympärillä kasvaa vanhanajan ruusuja.

Tertin kartanon puutarha
Vanhassa sikalassa on ruusutarha sekä muistona sioista, kaarissa roikkuvia keramiikkapossuja.
Tertin kartanon muuripuutarha
Muuripuutarha jakautuu useampaan osioon.

Tertin kartanon puutarha kätkee sisäänsä erikoisen parterrin

Muuripuutarhan keskimmäisessä osiossa on mitä ilmeisemmin ollut navetta. Vanhat syöttöpöydät ovat muistona tuolta ajalta kun lypsykarja on syönyt pöydän äärellä. 2013 syöttöpöydille suunniteltiin 1800-luvun puutarhoista tuttu parterri. Koristeellinen parterri muodostuu eri värisistä kivimurskeista. Parterrialueita reunustaa lukuisat veripuuliljat tuoden alueelle eksottiista tunnelmaa ja ripauksen historian havinaa. Versoilevan Lyhyt puutarhasanasto podcastista voit kuunnella lisää parterristä. Toisen parterrin päässä on mystinen Vitruviuksen mies, 1400-luvulta oleva Leonardo Da Vincin ihmisruumiin mittasuhteita käsittelevän teoksen jäljennös.

Tertin kartanon puutarha, parterre
Navetan vanhoille syöttöpöydille on rakennettu eri värisistä kivimurskeista 1800-luvun historiallisten puutarhojen innoittama parterre.
Parterre, Tertin kartano
Parterre koostuu kahdesta pitkästä, läpi navettaosuuden kulkevasta suorakaiteesta.
Tertin kartanon muuripuutarha
Parterreja ympäröi komeat verililjapuut ja päädyissä on tinasta tehdyt koristeagavet.

Tertin kartanon pihapiiri

Tertin kartanon pihapiiri kätkee sisäänsä paljon katseltavaa ja nautittavaa. Puutarhaosion lisäksi alueelta löytyy kahvilaravintola, majoituspalveluita sekä tilapuoti. Tilapuodin edustalla on myynnissä puutarhan ruusujen taimia sekä yrttejä. Sisällä puodissa on lukuisia herkkuja, jotka ovat valmistettu tilan viljelysten antimista. Puodissa on myös mukava valikoima erilaisia puutarhan koriste-esineitä.

Tertin kartano
Majoituspalveluiden respa sijaitsee 1894 vuodelta peräisin olevassa, vaaleanpunaisessa kartanorakennuksessa.
Humalat
1600-luvulta peräisin olevat perinnehumalat kiemurtelevat piharakennuksen terassin edustalla.
Tertin kartanon puoti
Puodin edustalla on myynnissä Tertin kartanon ruusuja, sisällä puodissa on ihania herkkuja ja koriste-esineitä.

2 kommenttia artikkeliin ”Tertin kartanon puutarha retkikohteena”

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: