Koristelhevä

Toimivan oleskelualueen suunnittelu | Podcast #118

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Oleskelualueen suunnittelu on hyvä aloittaa pohtimalla omia tarpeita ja odotuksia. Kun oleskelualueen suunnittelussa ottaa huomioon eri toiminnot, niiden sijoittelun ja mitoituksen, tulee lopputuloksesta toimiva. Kuuntele uusin podcast ja nappaa vinkit oleskelualueen suunnitteluun.

Oleskelualueen suunnittelu
Oleskelualueen toimintoja on hyvä jäsennellä ennen oleskelualueen suunittelua

Oleskelualueen suunnittelu ja mitoitus

Oleskelualueen suunnittelu lähtee liikkeelle toimintojen suunnittelusta. Oleskelualueen toiminnot voidaan jaotella varsinaisen oleskelun ja rentoutumisen lisäksi ruokailuun, ruoanlaittoon, säilytykseen, lasten leikkeihin ja koriste-sekä hyötykasvien kasvatukseen. Jokaiselle halutulle toiminnolle on hyvä löytyä sopiva ja riittävän tilava paikka. Toimintojen suunnittelun lisäksi on hyvä pohtia oleskelualueen sijainti, ilmansuunta, mitoitus ja käytettävät pintamateriaalit. Pintamateriaaleista ja terassin suunnittelusta voit lukea lisää Terassin suunnittelu -artikkelista.

Oleskelu ja rentoutuminen

Oleskelutila kutsuu parhaimmillaan viettämään lokoisasti aikaa, nauttimaan ja rentoutumaan. Erilaiset oleskeluryhmät säätäkestävineen sohvineen, nojatuoleineen ja pöytineen tekevät oleskelusta suorastaan vastustamatonta. Kolmelle hengelle suunniteltu kevytrakenteinen puutarhasohva vaatii yksistään tilaa noin 200cm x 80 cm, jos sohvan lisäksi on muutama nojatuoli ja sohvapöytä on tilantarve jo huomattavasti reilumpi. Astetta lokoisampaan oleiluun toimivat aurinkovuoteet. Kokoontaitettava versio säästää tilaa, muutoin aurinkovuoteelle on hyvä varata 200cm x 60 cm kokoinen tila.

Oleskelualueen suunnittelu
Pieni, kahden hengen ryhmä houkuttelee vaikka pitkiin päiväkeskusteluihin tai hetken lev’ähdystaukoon kesken puutarhatöiden

Ruokailualue

Yhteiset ruokailuhetket, ystävien seurassa vietetyt pitkät illat ja pienimuotoiset juhlat ovat oleskelutilojen parhautta. Ruokailuryhmät ovat kaikessa ihanuudessaan melkoisen tilaavieviä, joten niiden mitoitukseen kannattaa pureutua huolella. Esimerkiksi kuudenhengen ruokauluryhmän vie helposti oleskelualueesta 270cm x 270cm kokoisen alueen. Kalusteiden lisäksi pitää varata tilaa jouhevalle liikkumiselle.

Oleskelualueen suunnittelu
Raikkaan valkoinen, katoksen alla oleva ruokailuryhmä muuntuu hetkessä juhlavaksi puutarhasta poimittujen leikkokukkien kanssa.

Ruokailuryhmä
Pientä ruokailuryhmää voi tarvittaessa jatkaa klaffituolien avulla

Grilli ja pitsauuni

Grillaus ja pitsojen paistaminen erillisessä pitsauunissa ovat osa nautinnollista oleskelua. Kompaktin kokoisillekin grilleille ja pitsauuneille on hyvä miettiä mahdollinen kokkausta helpottava apupöytä. Siirrettävä apupöytä on helppo siirtää esiin kokkailun ajaksi. Lisäksi kaasun, hiilien tai polttopuiden säilytykseen on hyvä varata asianmukainen ja toimiva paikka.

Säilytys

Oleskelualueella on usein tuolien pehmusteita, sateensuojaa kaipaavia filttejä ja tyynyjä sekä lasten leluja. Sopivat säilytysratkaisut helpottavat oleskelutilan käyttöä ja siistinä pitämistä. Pehmusteiden säilytys voidaan kätevästi myös yhdistää penkkiin, mikä tuo lisää istumatilaa kokonaisuuteen.

Lasten leikit ja pelit

Oleskelualue on tehty koko perheen viihtymiseen. Kun lapsille on mietitty turvallinen ja toimiva leikkitila niin lapset viihtyvät. Lasten leikkitila kannattaa olla muunneltava, jotta tilan voi lasten vartuttua ottaa helposti muuhun käyttöön.

Koriste- ja hyötykasvit

Kasvit viimeistelevät oleskelualueen. Viihtyisyyttä voi lisätä suurilla ruukuilla ja koristekasveilla. Korkeat kasvit toimivat hyvin myös tilanjakajina tai näkösuojana. Koristekasvien lisäksi oleskelualueet toimivat erinomaisesti myös pienimuotoiseen hyötyviljelyyn. Yrtit grillin tai pitsauunin lähistöllä tuovat ruoanlaittoon mukavan pienen lisänsä. Mansikat ja marjat taas pientä naposteltavaa oleskelun lomaan.

Yrtit levittävät ihania tuoksuja

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli