Koristelhevä

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa | Podcast #114

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa

Kasvihuoneessa tomaatti tuottaa hyvällä hoidolla runsaasti satoa. Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa aloitetaan yleensä toukokuussa, kun kasvihuoneen lämpötila pysyy yli 15 °C. Pienellä lisälämmityksellä tomaatin kasvukautta voi helposti pidentää. Lue vinkit, joilla totaattisadon kasvatus onnistuu!

Huolehdi oikeasta lämpötilasta

Tomaatti on herkkä lämpötilavaihteluille. Optimaalinen kasvulämpötila kukintaa aloittavalla tomaatin taimella on päivisin +20 – 22 °C ja öisin noin +18 °C. Kasvukauden aikana lämpötila ei saisi kuitenkaan nousta reilusti yli 25 °C. Lämpötilan pysyminen tomaatille suotuisissa rajoissa on tärkeää. Liiallinen viileys saa tomaatin taimet kasvamaan reheviksi, paksuvartisiksi ja voimakkaan vihreiksi. Kukkien muodostuminen kuitenkin kärsii viileydestä ja tomaattien sato jää niukaksi. Tämä näkyy etenkin keväisin kun kasvihuoneen yölämpötilat tippuvat liiallisen alas.

Kuumuus vaikuttaa satoon. Varjosta kasvihuonetta kuumina päivinä. Liiallinen kuumuus vaikuttaa tomaattien laatuun, sen lehdet käpertyvät ja hedelmät tulevat laikukkaiksi. Yli + 25 °C lämpötila vaikuttaa tomaattien värin muodostumiseen. Liiallinen lämpötila estää punaisen värin muodostumisen ja tomaateista tulee herkästi kirjavia ja vihertäväkantaisia.

Tomaatin varkaat
Poista runkotomaatin lehtihankaan kasvavat varkaat säännöllisesti.
Tomaatti varkaat
Varkaiden poisto on tärkeää, jottei tomaatti kasvata kilpailevaa latvaa.

Kasvihuoneen ovesta tulviva tomaatin tuoksu on varma kesän merkki.

Valitse tuore ja ravinteikas kasvualusta tomaateille

Tomaatti tarvitsee ilmavan ja tuoreen kasvualustan. Kasvihuoneessa istutusmulta vaihdetaan joka vuosi uuteen. Näin suojaudutaan mahdollisilta kasvitaudeilta. Kasvihuoneessa olevan maapohjaisen kasvualustan paksuus tulee olla 25 – 50 cm. Maapohjaisen kasvatuspaikan lisäksi tomaatteja on mahdollista kasvattaa myös suurissa ruukuissa tai erikseen tomaatteja varten suunnitelluissa kasvatussäkeissä, joissa kasvualustaan on lisätty tomaateille oikeanlainen varastolannoitus. Täysikasvuisen tomaatin juuristo on laaja ja ruukun olisi hyvä olla tilavuudeltaan reilusti yli 15 litrainen.

Kasvualustan tulee olla vähintään + 15 °C, kun tomaatin taimet istutetaan siihen. Jos kasvualusta on kylmempää taimien kasvu saattaa pysähtyä ja niiden lehdet saavat sinertävänpunertavan värityksen. Taimien värin muutos kertoo liian kylmästä kasvualustasta. Ihanteellisin kasvualustan lämpötila on +20 – 24 °C

Tue runkotomaatit huolella

Pitkäkasvuiset runkotomaatit tarvitsevat varren tuentaa. Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa mahdollistaa vetonarun käytön tuennassa. Tomaatin rungon ympärille, lehtihangan alapuolelle solmitaan väljästi pehmeä naru. Solmukohdan pitää olla sen verran väljä, että se mahdollistaa tomaatin rungon paksuuskasvun. Naru kieputellaan rungon ympärille lähes tomaatin latvan korkeudelle. Tämän jälkeen naru kiepautetaan kattoon asetetun koukun tai naulan ympäri ja naruun tehdään vetosolmu, jonka avulla narua voidaan kiristää tai löysentää tarpeen vaatiessa.

Runkotomaatin tuentaan voi käyttää myös keppejä, tukipuita, säleikköä tai seinustaa. Tällöin tomaatin taimi kiinnitetään varoen tukeen säännöllisin väliajoin.

Tomaatin tuenta
Runkotomaatit tuetaan hyvin. Kuvassa runkotomaatin latva katkaistu eli taimi on latvottu.
Tomaatin tuenta
Runkotomaatti tuetaan hyvin. Tähän tarkoitukseen sopii erinomaisesti pehmeä naru, johon tehdään vetosolmu.

Kastele ja lannoita tomaatteja säännöllisesti

Tomaatti kuluttaa paljon vettä, etenkin kuumina kesäpäivinä. Tomaattia kastellaan kesäkuukausina päivittäin runsaalla vedellä. Kasteluveden tulee olla jonkin aikaa seisonutta ja kohtuullisen lämmintä. Kasteluveteen lisätään tomaateille tarkoitettua lannoitetta. Tomaattilannoitteissa oleva korkea kaliumpitoisuus on erityisen tärkeää tomaatin kasvulle sekä terveen, hyvälaatuisen sadon muodostumiselle. Jos lannoittamisen kanssa haluaa päästä helpommalla kannattaa hyödyntää varastolannoitusta. Varastolannoitus tehdään pitkävaikutteisella ja luonnonmukaisella lannoitteella, mitä annostellaan kerralla tomaatin juuripaakun viereen kaivettuun pieneen syvennykseen koko kasvukauden tarve. Lannoitepurkkien kyljestä löydät tarkan annostelun varastolannoitukseen.

Liian niukka kastelu näkyy herkästi tomaatin hedelmien kasvuhäiriöinä ja erilaisina vikoina. Näistä tavallisin on latvamätä, mikä näkyy tomaattien alapinnalle muodostuvina mustina tai ruskeina laikkuina. Toinen yleinen epätasaisesta kastelusta johtuva vaiva on tomaattien halkeilu.

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa
Suuret alalehdet voi poistaa, jotta sato kypsyisi ajoissa.
Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa
Oikealla hoidotta tomaatit ovat terveitä ja sato hyvä laatuista.

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa on antoisaa

Yleisimmin kasvihuoneessa kasvatetaan erilaisia runkotomaatteja tai pihvitomaatteja. Näiden lisäksi on lukuisia muitakin vaihtoehtoja. Kauniit, pensastavat pensastomaatit, kääpiöivät pensastomaatit tai amppelitomaatit sopivat oivasti myös kasvihuonekasvatukseen. Tomaatilla on siis lukuisia erilaisia kasvutapoja. Näiden lisäksi lajikekirjo on ällistyttävän suuri. Jos innostut raidallisista, oransseista, mustista tai purppuran värisistä tomaateista niin näitä kaikkia löytyy siemenenä. Yksi suosittu tapa onkin kasvattaa itse tomaatintaimet siemenestä. Tämä lisää käytössä olevien lajikkeiden määrää ja kokeilumahdollisuuksia on lähes rajattomasti. Tomaattien kasvattamisesta siemenestä voit lukea lisää Versoilevan artikkelista Tomaatin kasvatus siemenestä.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli