Koristelhevä

Tomaatin kasvatus siemenestä | Podcast #29

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

tomaatin-kasvatus-versoileva

Tomaatin kasvatus siemenestä on helppoa. Siemenet kylvetään maalis–huhtikuussa. Taimia kasvatetaan sisätiloissa noin 8–10 viikkoa minkä jälkeen tomaatteja karaistaan hiljalleen kohti lopullista kasvupaikkaa.

Tomaatin esikasvatus

Esikasvatuksen ajankohdan aloitus määräytyy loppukasvupaikan mukaan. Ajoita kasvihuonetomaatin kylvö maaliskuun puolen välin kieppeille ja avomaantomaatin kylvö huhtikuun puolelle. Siemenet itävät parhaiten lämmössä, ja kylpyhuoneen lämmitetty lattia (+25–30 astetta) on kylvöastialle siksi hyvä paikka. Kylvä siemenet mullan pinnalle ja ripottele päälle ohut kerros multaa tai vermikuliittia. Peitä astia rei´itelyllä kelmulla. Kokeile myös helppoa idätystä talouspaperin päällä. Kostuta kaksi talouspaperia huolellisesti ja aseta siemenet papereiden väliin. Pikku taimet siirretään paperilta multaan itämisen jälkeen.

Tomaatti hyötyy kasvivalosta pikkutaimivaiheessa. Sadon määrä on lisävalon turvin suurempi ja maukkaampi. Satoa tulee hyvin myös ilman lisävaloa.

Kouli, karaise ja istuta

Siirrä tomaatin taimet omiin ruukkuihinsa, kun ensimmäiset oikeat lehdet ovat ilmestyneet. Siirtovaiheessa voi siirtyä puutarhamultaan, joka on kylvömultaa ravinteikkaampaa. Muista tukea tomaatit hyvissä ajoin. Alkuun riittää pitkä grillitikku, joka vaihdetaan kasvun myötä järeämpään tukikeppiin.

Aloita karaisu viikko kaksi ennen ulos siirtoa. Paras paikka on varjostettu tai puolivarjoinen. Ulkona suojaa tuo seinusta, kasvihuoneessa viimaa torjuvat lasiseinät. Varmista, että kasvihuoneessa on varjostusverhot ennen kuin aloitat karaisun. Aloita ulkoilu kymmenellä minuutilla ja pidennä aikaa asteittain kohti muutamaa tuntia päivässä.

Istuta tomaatti aina ravinteikkaaseen puutarhamultaan. Helpoin tapa varmistua ravinteiden saannista on varastolannoitus. Lisää kourallinen luonnonlannoitetta tomaatin taimen kasvualustaan syvälle kuoppaan. Huomioi, että lannoitekasa ei ole kosketuksissa juuriston kanssa.

Helli ja hoivaa

Tomaatin kasvun edellytykset ovat runsas kastelu, riittävä lannoitus, tukeminen, varkaiden poisto ja latvonta. Lopun hoitaa aurinko. Runkotomaatti tarvitsee tuennan heti istutuksen yhteydessä. Helpoin tapa on ohjata juuttinaru juuripotista kattoon asti. Kieputa narua hellästi rungon ympärille.

Varkaat ovat uusia versoja, jotka kasvavat tomaatin lehtihankoihin. Poista ne napsauttamalla. Ylimääräiset versot vievät tomaatilta turhaa energiaa, ja se viivästyttää sadon kypsymistä. Leikkaa tomaatin latva heinäkuun lopussa. Silloin tomaatti keskittyy pituuden kasvattamisen sijaan sadon kypsyttämiseen.

Lajikkeissa on eroja

Lajikkeilla on väliä. Se vaikuttaa tomaatin kokoon, väriin ja makuun. Eri lajikkeet kestävät viileämpää ilmanalaa eri tavalla. Avomaakasvatuksessa lajikkeen merkitys korostuu enemmän. Parvekekkeelle, terassille ja avomaalle soveltuvat esimerkiksi lajikkeet ’Trixi’, ’Red Alert’ ja ’Outdoor Girl’.

Tanskan Vienti on monen Versoilevan seuraajan mieleen. Sitä suosittelivat esimerkiksi Kaija Mäenpää ja Virpi Ekholm Versoilevan Facebook-tilillä. Myös erikoisempia lajikkeita on kiva kokeilla. ’Sungold ja piennolo-tomaatit ovat aina mukana, samoin Tumbling Tom amppeleissa’, kertoo Hilkka Räisänen.

Kyselimme mielipiteitä lajikkeista myös Instagramin puolella. ’Kasvatan aina omat taimet, ihan jo niiden lehtien tuoksuttelun takia. Lajivinkkini on marjatomaatti. Se kasvaa hulluna ja tekee paljon pikkuruista satoa’, jakoi @viikonlopputarhuri.

Lajikehifistely on se juttu monelle tomaatin kasvattajalle. Tarjolla on niin paljon enemmän vaihtoehtoja, kun taimet kasvattaa itse. ’Sungold on paras kirsikkatomaatti. Toisen sijan jakavat Sweet aperitif ja Sunchocola. Perustomaateista voiton vie italialaiset Costoluto-lajikkeet ja pihvitomaateista Ananas’, kertoi @puutarhajahella Versoilevan Instagram-tilillä.

Tomaattitarhuri Maria

Versoilevan sisällöntuottaja Maria on taitava tomaattitarhuri. Kanelia ja kardemummaa-blogin kasvihuone uhkuu satoa joka elokuu. Kuvia ja tarinoita keittiöpuutarhasta on voinut seurata blogin lisäksi Marian instagram-tililtä. Hän luottaa samoihin nikseihin joka kevät: ”Käytän kasvihuoneessa tomaatin viljelyyn vanhoja perunalaatikoita, joiden sisään olen laittanut muoviset laastipaljut. Kasvarin tiililattia pysyy siistinä ja laatikot on helppo kipata tyhjäksi syksyn tullen. Tomaatit ovat aika ravintosyöppöjä. Käytän tomaatintaimille ravinteikasta multaa ja teen aina istutuksen yhteydessä tomaateille varastolannoituksen”, kertoo Maria.

Maria on tunnettu siitä, että kasvihuone on pullollaan monipuolisesti eri lajikkeita. Maria luottaa valinnoissaan vanhoihin suosikkeihinsa, mutta kokeilee mielellään uuttakin. ”Uudempia suosikkejani on pihvitomaatti ’Brandywine’, jota kokeilin ensi kertaa viime kesänä. Sato ei ollut suuren suuri, mutta tomaatin mahtava, täyteläinen maku korvasi määrän. Yksi parhaimipa lajikkeita mitä olen koskaan maistanut!”, kehaisee Maria.

Tomaatissa Mariaa kiehtoo sen monipuolisuus. Työläyskään ei haittaa. Palkinto odottaa aina loppukaudesta. ”Satokausi on pitkä ja itse kasvattamalla saa uskomattoman kauniita tomaatteja eri väreissä ja muodoissa. Isoa, pientä, pyöreää, pitkulaista, raidallista. Punaisesta ruskeaan ja keltaisesta lähes mustaan”.

2 kommenttia artikkeliin ”Tomaatin kasvatus siemenestä | Podcast #29”

  1. Kiitos podcastista! Kokeilen nyt ensimmäistä kertaa tomaatin kasvatusta siemenestä! Pohdin taimien lannoitusta, siis taimikasvatusvaiheessa. Kuinka nopeasti tomaatti taritsee lannoitusta? Kasvariin istuttaessa valmiiksi ostetuille taimille olen varastolannoituksen laittanut, mutta varmaankin tomaatti kaivannee lannoitusta jo aiemminkin?

    Vastaa
    • Tomaattia saa alkaa hiljalleen lannoittaa kasteluveden mukana, kun koulinta on tehty ja taimet ovat asettuneet. Siinä vaiheessa tomaatilla on jo yksi tai kaksi lehtiparia sirkkalehtien jälkeen. Ravinteiden tarpeeseen vaikuttaa myös se millaisessa valossa taimet kasvavat. Jos kasvatat taimia kasvivalon alla, pitää lannoitetta antaa jo aika varhain. Taimet kasvat valossa rivakammin ja siihen tarvitaan enemmän potkua.

      Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli