Koristelhevä

Trendikkäät esikasvatettavat kesäkukat | Podcast #109

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

koristeporkkana-versoileva

Trendikkäät esikasvatettavat kesäkukat muistuttavat kaikki hieman toisiaan joko värin tai habituksen puolesta. Suosituimmat värit ovat murrettuja, maanläheisiä ja jopa hieman sammuneita. Joukossa on paljon persikkaa, rusehtavaa ja harmaata. Tummaakin tummenvat lajikkeet pitävät yhä pintansa. Suositut kesäkukat toimivat ruukkujen ja kukkapenkin lisäksi leikkoina. Mukana on useita ilmavan kevyitä kaunottaria, joita on helppo yhdistää monenlaisiin istutuksiin ja kimppuihin.

trendikkäät-esikasvatettavat-kesäkukat-versoileva
Trendikkäät esikasvatettavat kesäkukat ovat vaivan väärti. Kaikkia lajeja ja lajikkeita ei myydä valmiina taimina. Koristeporkkana ’Dara’ on tämän kevään trendikkäin esikasvatettava kesäkukka.

Murrettuja ja pehmeitä sävyjä

Kesäkukissa suositaan tällä hetkellä pehmeitä ja murrettuja sävyjä, joisssa on liukumaa. Erityisen houkuttelevia ovat persikkaan ja rusehtavaan taittavat sävyt, jota näkee esimerkiksi Kesäpäivänhattu ’Sahara’ -lajikkeessa. Tämän värisiä lajikkeita on vaikea löytää. Kasvi tuntuu trendaavan lajista riippumatta, jos sävy on oikea. Tästä hyvä esimerkki on tuiki tavallisen kehäkukan ’Bronzed Beauty’ -lajike, jossa on erityisen onnistunut väritys. Kellokukan valkoinen ’Cathedral Bells’ lajike liukuu puolestaan vihreästä valkoiseen. Lajikkeen hohtoa nostavat lajin purppuraisen alkuperäislajin suuri suosio.

Kesäkukkien siemenet vaativat usein etsivän työtä. Kaikkia lajikkeita ei löydy vielä Suomesta. Siemeniä voi tilata myös ulkomailta. Lue aiemmin ilmestynyt artikkeli, jossa on kattava listaus suomalaisista ja ulkomaalaisista ostopaikoista.

Henkäyksen keveitä

Tämän hetken suosituimmat kesäkukat ovat habitukseltaan luonnollisia ja kevyitä. Kasveista tulee usein mieleen niittykasvit. Jättiverbena on jo pitkään ollut suosion huipulla. Tarjolle on tullut myös jalostettujen lajikkeiden siemeniä. ’Lollypop’ on jättiverbenan matalampi lajike, joka kannattaa laittaa ehdottomasti kokeiluun. Kuten muidenkin erikoisuuksia, voi ’Lollypop’ -siemeniä olla työlääämpi löytää. Onneksi jättiverbenan siemeniä on muuten hyvin tarjolla. Isoimmassa nosteessa ovat sudenporkkanat, jotka muistuttavat hieman kotoisia vuohenputkia. Koristeporkkana ’Dara’ hurmaa purppuraisella värityksellään. Sirosudenporkkana ’Misty Lace’ puolestaan on kauniin pitsimäinen vihreä-valkoisissa kukissaan.

Trendiin istuu myös lajeja ja lajikkeita, jotka ovat tavanomaisia ja helposti saatavilla. Tällaisia ovat esimerkiksi ranta-auringonkukka ’Italian White’ ja sinikukkainen pallerokiurunkukka. Veikkaamme, että näistä voisi olla seuraaviksi nousijoiksi. Joukossa on myös kevyitä köynnöksiä, kuten keijunmekko ja tuoksuherne. Jälkimmäisestä on tarjolla poikkeuksellisen paljon lajikkeita, ja tarjolla on useita eri värejä.

Kukkien esikasvatus on mukaansa tempaisevaa puuhaa. Versoilevan sivuilta löydät kätevän listauksen, jonka mukaan kylvöt on helppo ajoittaa.

Kontrastia!

Tummat kukat, jotka edustavat kasvimaailman mustaa, ovat olleet jo tovin pinnalla. Suklaakosmos on ehdoton tummien kesäkukkien ykkönen. Kasvi on melko tyyris taimena, mikä innostaa kasvin taimikasvatukseen. Kesäpäivänhatut ovat leikkokukkaharrastajien suosiossa. Aiemmin mainitun ’Sahara’ -lajikkeen lisäksi ’Cherry Brandy’ on varsin tyylikäs valinta. Joukossa on myös purppuraisia ihanuuksia. Kelloköynnös on köynnösten kuningatar, joka on erityisesti esikasvattajien suosiossa.

Kelloköynnös on helppo kasvattaa. Lue ohjeet Versoilevan aiemmin ilmestyneestä artikkelista.

Yksi kommentti artikkeliin ”Trendikkäät esikasvatettavat kesäkukat | Podcast #109”

  1. Viime kesänä ihastuin porkkanan kukkiin, niiden herkkyyteen. Tänä vuonna kokeilen koristeporkkanaa, kun viime kesältä ei ole ruokaporkkanoita kukitettavaksi. Ensimmäistä kertaa kylvän koristetupakkaa.
    Tänään kylvin samettikukat Rootmasteriin ja huomenna vuorossa hyasinttipapu ja kelloköynnös. Jos vain löydän, ostan tänäkin vuonna kelloköynnöstä valmiina taimina, kukkivat viime vuonna niin kauniisti ja kauan.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli