Koristelhevä

Trendikkäät kuivakukat kaunistavat kotia | Podcast #124

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kuivakukat

Lempeän sävyiset kuivakukat luovat kotiin sisustuksellista ilmettä ja toimivat kodin kauniina yksityiskohtana. Pitkään upeina säilyvät kuivakukat toimivat asetelmana kauniissa maljakossa, eleganttina yksityiskohtana kransseissa ja viehättävinä pikkukimppuina minivaaseissa.

Kuivakukkia omasta puutarhasta

Oma puutarha on paras paikka hankkia kuivakukkia. Siemenkaupoista löytyy lukuisia kukkalajikkeita, mitkä ovat erinomaisia juuri kuivakukiksi. Perinteisimmät kuivakukat ovat olkikukka ja sini-ikiviuhko. Kumpaakin löytyy lukuisissa upeissa sävyissä. Kuivakukkat hyötyvät varhaisesta esikasvatuksesta, mikä voi alkaa jo maalis-huhtikuulla. Siemenpussien ohjeet kannattaa lukea huolella, sillä useat siemenet ovat valossa itäviä. Hiekkaisa ja vettäläpäisevä maa-aines on monelle kuivakukaksi soveltuvalle kasville suosiollinen kasvualusta. Kauniit kukat puhkeavat kukkaan yleensä heinäkuun tietämillä. Kuivakukkien kukat poimitaan heti kun kukka on auennut. Kuivatuksen aikana kukat aukeavat vielä lisää.

Sini-ikiviuhko on upea kuivakukka.
Puutarhassa kannattaa kasvattaa koristeheiniä.
Kaunis iisoppi toimii kuivattuina iisoppinippuina.

Kauniita kuivakukkia:

  • laventeli
  • Iisoppi
  • Idänneito ja espanjanneito
  • Ikiviuhko
  • Lyhtykukka
  • Tähtitörmäkukka
  • Herttaikikukka
  • Pyöröpallohäntä
  • Kultahehku
kuivakukat, pyöröpallohäntä
Pyöröpallohäntä on kuin pienikokoinen puna-apila.
kuivakukat
Koristeheinät täydentävät upeasti kuivakukkavalikoimaa.

kuivakukat, kultahehku
Kultahehku säilyttää kauniin keltaisen sävyn kuivattunakin.

Ilmakuivatus ja hiekkakuivatus

Omasta puutarhasta poimittuja kuivakukkia voi kuivattaa kahdella tapaa. Tavallisin tapa kuivaamiseen on ilmakuivatus. Ilmakuivatuksessa pienet kukkaniput sidotaan varresta narulla nipuksi ja ripustetaan ylösalaisin roikkumaan hyvin tuulettuvaan kuivaan ja pimeään tilaan. Kuivaaminen kestää noin kaksi viikkoa. Toinen varteenotettava tapa kuivaamiseen on hiekkakuivatus. Hiekkakuivatukseen soveltuu hyvin hienojakoinen ja täysin kuiva hiekka. Tällaista on esimerkiksi rautakaupoista saatava puhallushiekka. Hiekkakuivatus vaatii ilmakuivatusta enemmän treeniä, sillä hiekka pitää sirotella varoen terälehtien väliin, jotta kukka olisi kuivuttuaankin kauniin muotoinen. Hyvin kuivuneet kuivakukat ovat kauttaaltaan melko hauraita ja niitä on hyvä käsitellä varoen.

Kuivakukat lähimarketista, kukkakaupasta tai kotimaisilta leikkokukkatuottajilta

Kuivakukkien saatavuus on parantunut huimasti viime vuosina. Helpoiten valmiit kuivakukkakimput ja tyylikkäät kranssit voi löytää lähimarketin heviosaston kupeesta, paikallisesta kukkakaupasta tai ottamalla yhteyttä lähimpään leikkokukkaviljelijään. Kotimainen leikkokukkatuotanto on noussut huimasti muutaman viime vuoden aikana, mikä mahdollistaa lähituotettujen kuivakukkien hankkimisen. Helpoten lähituottajan löydät googlettamalla kotimaisia leikkokukkia.

lähikauppa ja kotimaiset kuivakukat
Lähiruokakaupan heviosastolta voi löytyä näin ihania kotimaisia kuivakukkakimppuja.
lähikauppa ja kotimaisetkuivakukat
Lähikaupassa on myös kivasti kotimaisia kuivakukkakransseja.

Kuivakukat tuovat hienostunutta ilmettä kotiin

Kuivakukilla saa hetkessä viimeisteltyä ja rentoa ilmettä sisustukseen. Muutama aistikas kuivakukka tai heinä kauniissa maljakossa luo herkkää tunnelmaa. Näyttävyyttä saa kuivakukista tehdyillä, sisustuksellisilla kransseilla ja reippaan kokoisilla kuivakukka-asetelmilla. Kuivakukkien kirjoa voi höystää luonnosta poimituilla pihlanmarjatertuilla, heinillä tai saniaisilla. Kuivakukkakimput ovat myös ilahduttavia tuliaisia, mitkä ilahduttavat pitkään.

Aistikkaat koristeheinät tuovat kuivakukkien tavoin hienostunutta tunnelmaa kotiin.
Joskus muutama heinä tai kuivakukka riittää kodikkaan tunnelman luomiseen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Trendikkäät kuivakukat kaunistavat kotia | Podcast #124”

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli