Maria Kesänen

Maria Kesänen

Tsatsikisämpylät kesäkurpitsasta

Kesäkurpitsa tarjoaa yhä yltäkylläisesti satoa. Mieto kasvis on onneksi todella monikäyttöinen ja sopii ruoanlaiton lisäksi myös suolaiseen ja makeaan leivontaan. Tällä kertaa kesäkurpitsaa sujahti sämpylätaikinaan. Tsatsikisämpylät ovat ihanan muhkeita ja meheviä. Yrtit ja valkosipuli tuovat mukavasti lisämakua.

kesakurpitsasampylat

Kesäkurpitsaraaste mehevöittää leipätaikinaa. Nesteenä käytetty maustamaton jogurtti antaa pehmeän makutuntuman. Tuoreiden yrttien tilalla voi käyttää myös kuivattua minttua ja tilliä. Ja jos valkosipulin maku ei miellytä, sen voi hyvin jättää kokonaan pois.

kesakurpitsa-leipataikinassa

Tsatsikisämpylät ovat maukasta syötävää sellaisenaan, sipaistuna vaikkapa pehmeällä vuohenjuustolla. Makunsa puolesta sämpylät sopivat myös rapujuhlien ruokapöytään. Hauskanmallisista leivistä on helppo murtaa paloja. Toki näin korona-aikaan leipätaikinan voi pyöritellä myös yksittäisiksi sämpylöiksi.

tsatsikisampylat kesakurpitsasta
tsatsikisämpylät

Kesäkurpitsaa on käytetty myös näissä aikaisemmin julkaistuissa ohjeissamme: Syksyinen smoothie kesäkurpitsasta sekä Vegaaninen kasvispizza spelttipohjalla.

Resepti: Tsatsikisämpylät kesäkurpitsasta

16 kpl

Raaka-aineet:

1 keskikokoinen kesäkurpitsa (eli noin 3 dl karkeaa kesäkurpitsaraastetta)
1 valkosipulin kynsi
1 rkl tuoretta minttua silputtuna (tai 1 tl kuivattua minttua)
1 rkl tuoretta tilliä silputtuna (tai 1 tl kuivattua tilliä)
1 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
2 1/2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl kauraleseitä
7-8 dl hiivaleipäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl oliiviöljyä

Valmistusohje:

  • Pese kesäkurpitsa ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Lisää raaste taikinakulhoon.
  • Purista joukkoon valkosipulin kynsi. Lisää hienoksi silputut yrtit. Lisää siirappi ja suola.
  • Lämmitän maustamaton jogurtti hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (noin +45 asteiseksi). Lisää jogurtti kulhoon, sekoita seos tasaiseksi.
  • Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Lisää hiiva-jauhoseos ja kaurahiutaleet taikinakulhoon, sekoita. Lisää jauhoja vähän kerrallaan samalla taikinaa alustaen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.
  • Kohota taikinaa leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
  • Kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa taikina 4 yhtä suureen osaan. Leivo neljä pyöreää leipää. Nosta leivät leivinpaperin päälle uunipellille. Leikkaa leipien pinta neljään yhtäsuureen palaan lähes pohjaan asti painaen. Kohota vielä liinan alla noin 20 minuuttia.
  • Paista leipiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Vinkki: Voit korvata kesäkurpitsaraasteen kurkkuraasteella. Valkosipulin voi halutessaan jättää pois.

Kommentoi

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email