Maria Kesänen

Maria Kesänen

Ukkolaukka – näyttävyyttä alkukesän puutarhaan

Ukkolaukka on upea alkukesästä kukkiva sipulikukka. Korkeat ja komeat ukkolaukat tuovat näyttävyyttä ja väriä niin moderniin kuin romanttiseenkin puutarhaan.

ukkolaukka

Muiden kevätkukkien jo hiipuessa ukkolaukan tiiviit ja pallomaiset kukat vetävät huomion puoleensa kesäkuussa. Violetit ukkolaukat ja alkukesän vihreys muodostavatkin raikkaan väriparin puutarhassa. Ukkolaukka on kestävä kasvi, eikä sitä yleensä kiusaa taudit eikä tuholaiset. Jopa myyrien sanotaan jättävän sipulit rauhaan. Sen sijaan kasvi on perhosten suosiossa.

ukkolaukka-perennapenkki

Terhakat lehdet alkavat puskea maasta jo huhtikuussa, mutta pitkän kukkavarren kasvattelu vie oman aikansa. Tämän jälkeen ukkolaukat ilahduttavat pitkällä kukinta-ajalla ja helppohoitoisuudella. Tanakat kukkavarret nousevat komeasti esille muun kasvillisuuden joukosta ja tyylikkäät kukat erottuvat puutarhassa selvästi.

ukkolaukat-aikaisin-kevaalla

Ukkolaukat ovat toki näyttäviä sellaisenaan, mutta täyteen loistoonsa ne pääsevät muiden kasvien kaverina. Ukkolaukan lehdet alkavat kellastua hyvin usein jo kukinnan aikana. Ne hyötyvätkin paikasta muiden perennojen lomassa, jotka peittävät kuihtuvat lehdet nopeasti näkyvistä. Koristeelliset siemenkodat sen sijaan ihastuttavat puutarhassa pitkälle kesään. Lisäksi laukat ovat kauniita sekä leikkokukkana maljakossa että kuivakukkina.

ukkolaukka-siemenkota

Ukkolaukkojen istutus

Eteläisessä-Suomessa laukat ehtii leutona syksynä istuttaa vielä lokakuussa. Jos maaperä on kovin niukkaravinteinen, sekoita istutuskuoppaan sipulikukille sopivaa lannoitetta. Ukkolaukan sipulit ovat suurikokoisia, joten ne tulee istuttaa melko syvälle. Hyvä muistisääntö istutussyvyydelle on kolme kertaa sipulin korkeus.

Ukkolaukka viihtyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Ukkolaukat eivät vaadi uudelleenistuttamista, vaan kukkivat tyytyväisenä vuodesta toiseen. Istutuspaikalla viihtyessään ukkolaukka tekee sivusipuleita, lisäksi laukat lisääntyvät myös siementämällä.

ukkolaukat-kesaillassa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: