Maria Kesänen

Maria Kesänen

Unelma-ammattina puutarhuri – tee harrastuksesta uusi ammatti

Kaupallinen yhteistyö Ahlmanin kanssa.

Toiveammattina puutarhuri? Puutarha-ala kiinnostaa yhä useampaa myös ammatinvalintana. Olipa haaveissa sitten olla viheralan ammattilainen tai floristi, yhdistyvät työssä kädentaidot, visuaalisuus ja fyysisyys. Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Tampereella tarjoaa korkealuokkaista puutarha-alan koulutusta aina viherrakentamisesta kukkasidontaan. Oletko harkinnut alanvaihtoa? On aika toimia. Haku Ahlmanin puutarha-alan koulutuksiin on käynnissä nyt!

floristi_ahlman_versoileva
Oletko haaveillut alan vaihdosta? Inspiroiva viherala kasvaa koko ajan. Alaa voit opiskella Tampereella Ahlmanissa.

Opiskele puutarhuriksi

Viherala on kovassa nosteessa nykyisen vihreän buumin ansiosta. Pinnalla ovat niin puutarhanhoito, omavaraisuus, kukkasidonta kuin huonekasvien kasvatus. Siinä missä moni milleniaali löytää alan viherkasvien muodossa, vaihtaa myös yhä useampi varttuneempi alaa innostuttuaan puutarhasta. Puutarha-ala houkuttelee useita sen monipuolisten mahdollisuuksien vuoksi. Ahlmanin puutarha-alan koulutuslinjojen kautta työllistymisen mahdolliset ovat monet. 

Myös Miia Järvinen innostui puutarha-alasta pitkäaikaisen harrastuksen myötä. Järvinen suorittaa Ahlmanin puutarha-alan perustutkintoa aikuisopiskelijana. Kukka- ja puutarhakauppa -linjan kautta valmistuu puutarhuriksi. Järvisellä on takanaan 17 vuoden työ hoitoalalla, ja rentouttava puutarhaharrastus oli pitkään työn vastakohta. Käännekohtana toimi Ahlmanilla järjestetty pihasuunnittelukurssi, jonka jälkeen Järvisellä alkoi kyteä ajatus ammatinvaihdosta. Rohkeasta päätöksestä Järvisellä on vain hyvää sanottavaa: “Tämä on aivan ihanaa! Ei ole kaduttanut pätkääkään.”

Onnistunut ammatinvaihdos tuo mukanaan useita positiivisia muutoksia. Järviselle isoin asia oli hyvinvointi. Rankka ammatti verotti, ja haaveissa oli työ, joka toisi mukanaan tasapainoisuutta ja onnea.  “Jossain vaiheessa aloin miettiä, mikä on perheen ja oman hyvinvoinnin arvo? Niitä asioita ei voi mitata rahassa”, Järvinen pohtii. Lopulta päätös syntyi melko helposti. Taakse jäi päivätyö anestesiasairaanhoitajana, ja edessä siintää unelmien työ puutarhurina. 

Peruskurssit ovat olleet portti Ahlmaniin monelle muullekin. Myös floristiopiskelija Sannamari Taustila tutustui koulun tarjontaan kurssilla, jonka aiheena oli kukkasidonta. Jo peruskurssilla Taustilalle oli selvää hakea opiskelupaikkaa. Antoisa kurssi ja innostava opiskeluympäristö vahvistivat motivaatiota entisestään. “Ahlmanilla opiskelusta on pelkkää positiivista sanottavaa. Miljöö on ihana, yhteishenki hyvä ja valmentajat todella ammattitaitoisia”, listaa Taustila opiskelun hyviä puolia. 

Opiskele viheralaa oman henkilökohtaisen opintopolun mukaan

Ahlmanin ammatillisissa perustutkinnoissa opiskelijoille suunnitellaan joustava yksilöllinen opintopolku. Erityisesti aikuisopiskelijat kokevat tämän arvokkaana asiana, sillä opiskeluaikaa pystyy nopeuttamaan tai hidastamaan oman elämäntilanteen mukaan. “Opiskelijoita ei yritetä survoa samaan muottiin, vaan jokaisella on oma polkunsa ja omat kiinnostuksen kohteensa. Opiskelua pystyy räätälöimään itsensä näköiseksi”, kertoo kukka- ja puutarhakauppa -linjalla puutarha-alan perustutkintoa opiskeleva Emilia Schulman.

Opiskelijoita kannustetaan miettimään tulevia työmahdollisuuksia jo opintojen aikana. Puutarhuri tai floristi voi nykyään tehdä hyvin monenlaisia töitä. Siinä missä yksi suuntaa töihin puistoon, toinen perustaa kukkakaupan tai pihasuunnittelu-yrityksen. Myös sosiaalinen media on luonut luonut alalle uusia työmahdollisuuksia. Puutarha-alan sisällöntuottajilla tulee olla vankka tietopohja viheralasta, kukkasidonnasta ja viherkasveista. Joustava opintopolku tukee hyvin omia tulevaisuuden suunnitelmia – oli suunta mikä hyvänsä.

puutarhuri-versoileva
Haluaisitko olla puutarhuri tai floristi? Tutustu Ahlmanin laadukkaisiin puutarha-alan opintolinjoihin. 

Tiimioppiminen – yhdessä tekemällä oppii

Ahlmanilla opiskelu perustuu tiimioppimiseen, joka tarjoaa opiskelijalle tiimin tukea omalla opintopolulla. Oppiminen tapahtuu yhdessä tekemällä ja kehittymällä. “Tiimimallissa opettajat ovat valmentajia, ja opiskelussa edetään opiskelijalähtöisesti. Meihin ei yritetä kaataa tietoa ylhäältäpäin”, Schulman avaa tiimioppimisen mallia. Järvisen mukaan tiimioppiminen vaati aluksi totuttelua. Mutta nyt opiskelumuoto tuntuu kaikista hyvältä, sillä erilaisten projektien kautta tapahtuva yhdessä opiskelu antaa monipuoliset eväät työelämään ja yrittäjyyteen. 

“Opiskeluaikana pääsee tekemään erilaisia projekteja, sillä täällä on rajattomat mahdollisuudet. Vain mielikuvitus on rajana! Tiimillä tehtäessä saadaan kaikkien osaaminen mukaan”, iloitsee Järvinen, josta tulee 1,5 vuoden päästä floristi.

Omalle opintolinjalle ja omaan tiimiin voi osua hyvinkin eri-ikäisiä opiskelijoita. Tämä koetaan vahvuutena: “Totta kai porukassa näkyy, että ihmiset ovat eri elämäntilanteessa ja eri ikäisiä. Mutta valtava into alaan on kaikkia yhdistävä tekijä”, summaa Schulman ja jatkaa: “Meillä on täällä hirveän hauskaa!”

Eväitä viheralaan ja yrittäjyyteen

Puutarha-ala on monelle samalla polku yrittäjyyteen. Ahlmanilla siihen tarjotaan hyvät eväät, sillä koulutukseen kuuluu myös yrittäjyysopintoja. Schulman iloitsee monipuolisesta tutkinnosta ja ammatinkuvasta: “Mahdollisuuksia on todella paljon, puutarhurina voi tehdä monenlaista työtä. Yrittäjyyttä opetetaan täällä positiivisesti ja olen itsekin oppinut näkemään yrittäjyyden enemmän mahdollisuutena kuin uhkana.” Ahlmanilla toimiva osuuskunta Luonnoste on opiskelijoiden sekä Ahlmanilta valmistuneiden ammattilaisten yhteinen yritys. Se toimii yrittäjyyden oppimisympäristönä ja tarjoaa opiskelijoille matalan kynnyksen mahdollisuuden kokeilla yrittäjämäistä toimintaa.

Kolmikko summaa kokemuksiaan Ahlmanilla opiskelusta ja puutarha-alalle hakeutumisesta: “Aito ja luova työ houkutti.” Toisaalta harrastuksen muuttuminen työksi jännitti, mutta nyt kaikki kokevat innostuksen kasvaneen entisestään. “Meillä on upeat puitteet opiskeluun, paljon tilaa ja innostava oppimisympäristö. Sekä aivan loistava ruoka!” kiittelevät opiskelijat yhteen ääneen hymyssä suin.

Katso Ahlmanin koulutusohjelmien sisällöt sekä hakuajat ahlman.fi.

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email