Sanna Rasku

Sanna Rasku

Urbaani parvekepuutarha

Kaupunkiviljelijän parvekkeella kasvaa sulassa sovussa hyöty- ja viherkasvit. Suojaisa soppi on kuin vihreä keidas keskellä kaupunkia. Versoileva pääsi toteuttamaan K-Raudalle yhtä Kevätmessujen kuudesta malliparvekkeesta. 


Rytmitystä korkeuseroilla

Versoilevat Kati Jukarainen, Maria Kesänen ja Sanna Rasku suunnittelivat ja toteuttivat kutsuvan ja trendikkään parvekkeen tämän vuoden Kevätmessuille Helsingin Messukeskuksessa. 6 x 3 metrin tila on rajattu mustalla pergolarakenteella ja lisäksi se rytmittyy lattian eri korkeuksilla. Tilan päätyä on korotettu, ja sinne kipaistaan askelman kautta. Korotuksella odottaa kutsuva day bed, joka on koottu neljästä Cuba-penkistä. Tälle penkkikokonaisuudelle mahtuu isompikin porukka chillailemaan sen muunneltavuuden vuoksi tai kaupunkiviljelijä ottaa siinä itse torkut.

Takaseinän upean monivärisen maalauksen toteutti Kati Jukarainen.

Ideoita kotiinviemiseksi

Parvekkeella on paljon erilaisia ideoita niin poimittavaksi parvekkeelle, mutta mihin tahansa tilaan, jota halutaan vihreyttää. Amppelit, joissa kasvaa sekä hyöty- että koristekasveja ovat kauniit ja säästävät tilaa, roikkuivat ne sitten katosta tai vaikka raudoitusverkosta. Viherkasvit viihtyvät parvekkeella tai esimerkiksi lasitetulla terassilla vallan mainiosti koko kesän. Yleensä jopa paremmin kuin sisällä. Erilaiset, mutta jollain tavalla toisiinsa mätsäävät ruukut luovat kokonaisuutta, mutta ovat myös mielenkiintoinen kokonaisuus. Korkeuseroilla – niin ruukkujen alla olevien laatikoiden tai vaikka terassin korotuksilla – saadaan tilaan rytmiä, ja tavallisesta poikkeavaa lookkia.


Vertikaalinen puutarha

Vertikaalinen puutarha onnistuu helposti viherseinällä. Kiinnitä raudoitusverkko kahden tukipuun väliin.  Viimeistele ilme maalaamalla puu ja verkko mustaksi. Verkkoon on helppo kiinnittää amppeleita S-koukuilla. Jatka ilmettä ripustamalla samanlaisia amppeleita myös kattoon. Amppeleissa viihtyvät sulassa sovussa niin viherkasvit, mansikat kuin yrtitkin.

Parvekkeen viherkasvit: kultaimarre, flamingonkukka, banaani, unelma, menninkäisenlehti, kookospalmu, hienohelma, korallikaktus ja helmivillakko.
Versoilevan porukka lähti parvekkeen kanssa liikkeelle tästä ensimmäisestä luonnoksesta, jonka Kati Jukarainen visualisoi lukuisten ideoiden pohjalta.


Kati Jukaraisen postauksen urbaanista parvekepuutarhasta löydät täältä ja Johanna Rintasen täältä.

Kevätmessut ovat auki vielä tänään sunnuntaina 7.4.

2 kommenttia artikkeliin ”Urbaani parvekepuutarha”

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: