Koristelhevä

Valkoiset perennat puutarhassa | #137 Podcast

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

koreakärsämö kuupuutarha.

Valkoiset perennat luovat valoa puutarhaan. Niiden kukat hohtavat pimeässä kuupuutarhassa kuin pienet lyhdyt. Olipa puutarhasi sitten minimalistinen ja moderni tai maalaisromanttinen ja runsas, valkoisista kukista löytyy varmasti juuri oikeanlaiset valinnat kaikkiin puutarhoihin.

Valkoiset perennat, arovuokot kukkivat alkukesästä.
Herkkä arovuokko lukeutuu varhaisen kesän kukkijoihin. Hiekkamultamaassa ihastuttava arovuokko leviää reheviksi kasvustoiksi.

Valkoiset maanpeittoperennat

Valkeakukkaisilla maanpeittoperennoilla saa luotua valkeana hohtavia mattoja niin kivikoihin kuin perenna- ja pensaskasvustojen alle. Upeita kivikkojen kukkijoita ovat valkoisista perennoista hopeahärkki, patjarikko ja talvisaippo. Vehreään ja runsaaseen puutarhaan aluskasviksi soveltuu erinomaisesti rönsyleimu.

talvisaippo
Talvisaippo
valkoiset perennat, rönsyleimu.
Rönsyleimu
valkokukkainen patjarikko kivikkopuutarhassa.
Patjarikko

Valkoiset nappikukkaiset perennat

Valkoiset perennat toimivat erinomaisena rytmin luojana puutarhassa. Vaihtelemalla eri kokoisin kukin kukkivia valkeita perennoja saat aikaan vaihtelevia ja mielenkiintoisia rytmejä istutuksiisi. Pienet ja harvassa olevat valkeat pisteet luovat herkkää taustaa istutuksille. Illan hämärässä pienet valkeat pisteet loistavat kuin tähdet puutarhasi taustalla. Tällaisista pienikukkaisista erinomaisia lajeja ovat esimerkiksi herkkä morsiusleinikki ja erilaiset harsokukat.

Suurikukkaiset valkeat pallot erottuvat istutusten katseenvangitsijoina. Tyylikästä ja pelkistettyä ilmettä luovat komeat ja ryhdikkäät valkoiset pallolaukat. Pallolaukkaistuksia voi ryhmitellä vapaasti polveileviksi lämpäreiksi vaikkapa havuryhmien edustalle. Tällöin komeat valkoiset pallot erottuvat upeasti istutuksesta.

kuupuutarha, valkoinen pallolaukka.
Valkokukkainen pallolaukka
valkoiset perennat, morsiusleinikki.
Morsiusleinikki
Valkoiset perennat, kerrottuarovuokko.
Kerrottukukkainen arovuokko

Tähkäkukintoiset valkoiset perennat

Kukkien ja kasvien muodoilla on hyvä leikkiä puutarhassa. Valkoiset tähkämäiset kukinnot tuovat korkeutta ja näyttävyyttä puutarhaan. Alkukesästä komeasti kukkivat varjoliljat luovat upeaa hohtoa puutarhan reheviin ja varjoisiin paikkoihin. Viihtyessään varjoliljat levittäytyvät maltillisesti ja luovat puutarhaan erityistä tunnelmaa.

Valkeakukkaiset mooseksenpalavatpensaat viihtyvät kuumalla ja hieman paahteisellakin paikalla. Niiden tiiviit, pensasmaiset kasvustot luovat täyteläisyyden tuntua ja valkeaa taustaa puutarhan muille kasveille.

Herkkyyttä ja rentoutta voi luoda unelmatädykkeillä. Niiden herkät kukinnot huojuvat kauniisti tuulessa ja valkeiden kukkien terälehdillä voi nähdä aavistuksen unenomaista sineä. Yksi valkeiden kukkien valintaperuste kasvin muodon lisäksi onkin värisävy. Haluaako puutarhaan viileää ja raikasta valkoista vai pehmeää ja lämmintä kermaan vivahtavaa valkeutta.

Unelmatädyke
Varjolilja
Mooseksenpalavapensas

Valkoiset perennat ovat kuupuutarhan kuningattaria

Kuupuutarha tai kuutamopuutarha on yksi valkoisten kukkien ystävän ihanuus. Nimitys kuupuutarha tulee siitä, että illan hämärtyessä valkoiset kukat hohtavat puutarhassa kuin pienet lyhdyt. Ne luovat jännittävää valon ja varjon leikkiä, suoranaista taianomaista tunnelmaa. Valkoiset perennat ovat siis puutarhojen aarteita, jotka toimivat tunnelmaa luoden niin varhain aamulla, kuin päivällä tai illan hämärissä. Tämä erityispiirre kannattaa ottaa huomioon puutarhan suunnittelussa.

Koreakärsämön kukat hohtavat mystisesti pimeässä.
Ketoneilikka luo hämyisen maton istutusten alle.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli