Maria Kesänen

Maria Kesänen

Valkovuokkoja äidille

Valkovuokot ja äitienpäivä kuuluvat erottamattomasti yhteen, ainakin meillä eteläisessä Suomessa. Valkovuokkoja on kerätty äideille jo pitkään. Vaan miksi valkovuokkokimppu äidille on niin vahva perinne?

valkovuokkoja-auringossa
Valkovuokkoja on yleensä helposti löydettävissä äitienpäivän tienoilla.

Suurimmaksi osaksi asiaa selittää ajoitus. Valkovuokot kukkivat aikaisin keväällä, usein ennen lehtipuiden lehtien puhkeamista. Paras kukinta ajoittuu yleensä juuri äitienpäivän tienoille. Valkovuokkoja on ollut saatavilla helposti, sillä se on eteläisessä Suomessa erittäin yleinen. Mattomaiset kasvustot suorastaan loistavat keväisessä maisemassa. Oma osuutensa on varmasti myös aikansa iskelmillä. Kansalliset kasviaiheet ovat esiintyneet suomalaisissa lauluissa kautta aikojen.

anemone-nemorosa
Valkovuokko on kevään aikaisia kukkijoita.

Valkovuokko eli anemone nemorosa

Valkovuokot kuuluvat leinikkakasveihin. Niitä esiintyy erityisesti lehtipuumetsissä, jossa kukat saavat runsaasti valoa keväällä. Tämän lisäksi valkovuokot viihtyvät myös puutarhoissa ja puistoissa, sillä niitä siirrettiin jo 1800-luvulla luonnosta huvilapuutarhoihin. Nykyään valkovuokkoja on jalostettu myös kauppapuutarhojen valikoimiin.

valkovuokko-ja-kevätkaihonkukka
Hento valkovuokko ja siro kevätkaihonkukka muodostavat kauniin parin perennapenkissä.

Valkovuokko on monivuotinen kasvi, joka leviää helposti pitkän ja haaroittuvan juurakkonsa avulla. Valkovuokon siirto luonnosta puutarhaan on helppoa, mutta siirtoon tarvitaan aina maanomistajan lupa. Valkovuokko lähtee leviämään helposti jopa pienistä juuren palasista, joten siirron yhteydessä maajuurta voi pilkkoa parin sentin pätkiin. ”Kodin puutarha” -kirja (1941) rohkaisee siirtämään valkovuokkoja puutarhaan, sillä ne ovat kiitollisia perennakasveja. Kirjan mukaan vuokot ovat matalia reunakasveja ja monistuvat edullisimmin jakamalla. Valkovuokot lisääntyvät myös siementämällä, tosin huomattavasti hitaammin.

valkovuokot-aluskasvillisuus
Valkovuokot viihtyvät parhaiten puolivarjoisilla kasvupaikoilla.

Valkovuokko kasvaa tavallisesti noin 8-30 senttiä korkeaksi ja kukinta-aika kestää parisen viikkoa. Valkovuokko sulkee kukkansa iltaisin ja pilvisinä päivinä. Kukinta-ajan jälkeen maanpäällinen osa kasvia kuihtuu kokonaan pois. Valkovuokko sopii istutettavaksi myös valmiisiin perennapenkkeihin, sillä se kukkii muiden vasta aloitellessa uuteen kasvukauteen heräämistä. Kukittuaan valkovuokko tekee tilaa myöhäisemmille kasveille.

valkovuokot-keväällä
Valkovuokkojen kukittua ne antavat tilaa kukkapenkin myöhäisemmile perennoille.

Valkovuokko on lievästi myrkyllinen, joten kädet kannattaa pestä valkovuokkojen keräämisen jälkeen. Valkovuokot kestävät maljakossa muutaman päivän, kunhan maljakon veden muistaa vaihtaa säännöllisesti.

valkovuokkoja-maljakossa
Herkät valkovuokot kestävät maljakossa muutaman päivän.

Hyvää äitienpäivää!

2 kommenttia artikkeliin ”Valkovuokkoja äidille”

  1. Kasvaako teilläkin? 80 km itään niin täällä ei enää ole. Eilen Jaalan retkellä pysähtyttiin poimimaan kotiin tuliaisiksi valkovuokkoja. Ovat niin ihania!

    Vastaa
    • Kyllä niitä täällä näkyy, ei tosin ihan samanlaisina valkovuokkomattoina kuin lapsuudessa Satakunnassa. Olen siirtänyt valkovuokkoja mökiltä kotipuutarhaan, ne ovat lähteneet leviämään helposti. Aivan ihania valkoisia mättäitä näin keväällä, kun muut kasvit vasta heräilevät!

      Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: