Koristelhevä

Valloittavat kesäkukat ruukkuistutuksiin | Podcast #83

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kesäkukat, samettikukka

Kevään kohokohta on kesäkukkien valinta. Joka vuosi taimistoille saapuu jotain uutuuksia, joka vuosi löytää jotakin uutta ja erikoista. Kesäkukkien valintaan liittyy sopivasti löytämisen riemua ja jännitystä. Kiehtovan kesäkukkaistutuksen anatomia syntyy kolmen kombosta. Pohjan luovat erilaiset lisukekasvit, näitä täydentävät erilaiset kukkijat ja korkeutta luovat tuulessa huojuvat koristeheinät.

Lisukekasvit luovat taustan istutuksille

Lisukekasvi on kesäkukkaistutusten täydentävä elementti. Niiden kasvutapa on joko mätästävä tai kauniisti alaspäin valuva. Niiden kauneus perustuu kauniiseen ja tiiviiseen lehtipintaan. Lisukekasvit muodostavat kesäkukkaistutusten pohjan. Kaunis kasvutapa peittää nopeasti ruukun pinnan ja samalla ne muodostavat haihdutusta hidastavan suojakerroksen mullan pinnalle. Yleisimpiä lisukekasveja ovat hopeanhohtoiset hopeaputoukset, hopeapallot ja hopeakäpälät. Näiden lisäksi kevyt ja ilmava lankaköynnös sekä erilaiset mätästävät apilat toimivat erinomaisesti kesäkukkia taustoittavina elementteinä. Reheviin täytekasveihin kuuluvat koriste- ja köynnösbataatit. Lisukevasvin värisävy ja kasvutapa valitaan muuhun istutukseen sopivaksi.

lisukekasvit, kesäkukkaistutus
Hopean hohtoiset ja vihreät lisukekasvit luovat kesäkukkaistutuksiin kauniin taustan ja sopivasti täyteläisyyttä. Kuvassa hopeaputous, hopeakäpälä ja hopeapallo.
lankaköynnös
Lankaköynnöksen kirjavalehtinen muunnos tuo kauniisto pronssin sävyjä istutukseen.
köynnösbataatti
Köynnösbataatti luo nopeasti näyttävän ja runsaan kasvuston.
apila
Apila on monipuolinen lisukekasvi joko yksittäin omassa ruukussa tai yhdessä muiden kasvien kanssa.

Väriteema luo yhtenäisyyttä

Kesäkukkien värikirjo on niin moninainen, että jokaiseen makuun löytyy juuri oikeanlaiset sävyt. Sävyvalintojen lisäksi kukkien koolla ja muodoilla leikittely saa istutukset näyttämään kiehtovilta. Valittu väriteema luo yhtenäisyyttä ja harmoniaa. Kauniin yksittäisen kesäkukan ympärille koottu kokonaisuus herää loistoonsa oikeanlaisilla kasviyhdistelmillä. Viileät vaaleanpunaiset ja hennon violettiin taittuvat kesäkukat luovat rauhallista ja romanttista tunnelmaa. Niiden kanssa voi yhdistellä kokonaisuutta raikastavaa valkoista tai dramatiikkaa ja lämpöä tuovaa punertavan ruskeaa. Heleä keltainen kaipaa seurakseen ripauksen herkkää valkoista. Sopivia yhdistelmäkasveja ovat valkokukkaiset morsiusharso, poutapilvi, miljoonakello, diana tai lumihiutale. Kirkasta punaista voi kesyttää rusehtavan sävyillä. Taimistokäynnille kannattaakin varata riittävästi aikaa, ja etsiä kaikessa rauhassa yhteen sopivia väriyhdistelmiä kauniin lopputuloksen aikaan saamiseksi.

kesäkukat, hortenssia, orvokki
Yhtenäinen väriteema luo harmoniaa ja tyylikkyyttä ruukkuistutuksiin.
Kesäkukat, marketta, samettikukka
Keltainen marketta toistaa täsmälleen samaa sävyä kuin samettikukat.
Kesäkukat
Amerikankeijunkukan lehdissä on samaa punertavan oranssia kuin vaaleissa marketoissa.

Valitse kesäkukat miljöön mukaan

Ennen taimistolle lähtöä kannattaa tehdä kierros omassa puutarhassa, tarkastella näkymiä, puutarhan ja pihan tyyliä sekä rakennusten arkkitehtuuria. Pieni tarkastelu auttaa hahmottamaan oman miljöön luonnetta ja mittasuhteita. Suuri ja näyttävä sisäänkäynti kaipaa seurakseen suuria ruukkuja ja näyttäviä kesäkukkia, pieni ja huomaamaton sisäänkäynti toimii vuorostaan pienemmillä ruukuilla ja kasveilla. Talon tyyli ja arkkitehtuuri ohjailee myös kasvivalintoja. Minimalistinen ja moderni tyyli kaipaa seurakseen selkeyttä ja graafisuutta, mummon mökki perinteisiä ja nostalgisia pelargoneja ja romanttinen puuhuvila runsautta ja ryöpsähtelevyyttä.

Kesäkukkaistutus
Vanhan talon tyyliin sopii rennot ja ryöpsähtelevät kesäkukkaistutukset.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli