Koristelhevä

Vanhan pihan saneeraus | Podcast #108

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

vanhan-pihan-saneeraus-versoileva

Vanhan pihan saneeraus on työlästä, mutta antoisaa. Parhaimmillaan piha on täynnä aarteita, kuten perinneperonnaja, vanhoja hedelmäpuita ja hyvin satoa tuottavia marjapensaita. Varaa urakkaan aikaa ja hermoja. On myös hyvä muistaa, että vanhan pihan täysremontti on usein kalliimpaa kuin täysin uuden perustaminen. Poimi artikkelista parhaat vinkit, mitä vanhan pihan kanssa on hyvä ottaa huomioon.

1. Tutki, tutustu, karsi, siisti ja säästä

Vanhassa pihassa on erityisen tärkeää tutkia ennen kuin hutkii. Mitä rappioromanttisemmassa kunnossa puutarha on, sitä todennäköisemmin kaiken heinittyneen ja usein sotkuisen pihan uumenista löytyy. Rauhassa tutustuminen paljastaa myös, jos mitään säästämisen arvoista ei löydy. Ensimmäinen kesä on tutustumisen aikaa. Karsi kasvustoja, leikkaa puita ja pensaita, siivoa ja kitke. Näin ei hukkaa vahingossa pieniä hyviä juttuja, kuten vaikka jurottavia varjoliljoja. Pihanhoidon lomassa tontti tulee tutuksi. Kiinnitä huomiota valonkiertoon. Tontin muoto, etäisyys talosta ja valonkierto määrittävät toiminnot, jotka uuden pihan saneerauksen yhteydessä on hyvä miettiä omien tarpeiden pohjalta.

2. Järjestele toiminnot

Tee lista toiminnoista mitä haluat pihaasi. Toimintoja ovat esimerkiksi oleskelu, tuuletus ja kuivaus, kompostointi, hedelmä- ja marjatarha, kasvimaa ja kasvihuone, varastotila, parkkipaikat, kesäkeittiö ja lasten leikkipaikka. Yritä nyt nähdä piha ilman vanhoja toimintoja. Minne sijoittaisit toiminnot, jos ne voisi laittaa minne vain? Ovatko vanhat toiminnot hyvillä paikoilla vai kaipaavatko ne muutosta? Oleskelupaikka on tyypillisesti hyvin sijoitettu, mutta esimerkiksi kuivaus, lämpökompostori ja halkovarasto ovat usein liian kaukana talosta. Siirrä kuivaus ja tuuletus lähelle kodinhoitohuoneen ovea ja tee hommasta helpompaa. Siirtyneiltä toiminnoilta vapautuu tilaa muuhun tarpeelliseen. Vanhoihin toimintoihin voi myös yhdistää uutta. Tee oleskelualueelle näkösuojaa tai uusi katos. Näin tilan tuntu muuttuu välittömästi.

vanhan-pihan-saneeraus-versoileva
Joskus vanhan pihan alta löytyy puutarha, kun jaksaa kitkeä, leikata ja siistiä

3. Kunnostaa vai rakentaa

Mieti mitä rakenteita pihasta kannattaa säästää ja kunnostaa. Vanhaa voi jatkaa myös uudella. Joskus piha kaipaa täysin uusia rakenteita, jos pihassa niitä ei ole juuri ollut. Säästämisen arvoisia ovat usein muurit, kiveykset, hyvin perustetut käytävät, hyväkuntoiset terassit ja muut tarpeitasi palvelevat puiset rakenteet. Muista, että monia rakenteita voi kunnostaa ja siistiä. Terasseja voi sävyttää myös jälkikäteen. Rikottuneet kiveykset voi huoltaa. Tutki lahovauriot ja hyväksy, jos rakenne on tullut tiensä päähän. Kunnostaminen on usein aikaa vievää, mutta ekologisempaa. Säästämällä vanhaa, voi budjetti venyä johonkin tuikitarpeelliseen ja ilahduttavaan uuteen. Tärkeintä on hahmottaa kokonaisuus, tehdä suunnitelma ja edetä sen mukaan.

4. Vaali kasviaarteita

Vanhoista pihoista löytyy yleensä ainakin joitain säästämisen arvoisia kasveja. Jos piha on kovin heinittynyt, ei tunnistaminen ole aina niin helppoa. Huonossa kasvualustassa ja ahtaassa tilassa kasvit saattavat näyttää toiselta kuin täydessä loistossaan. Kokenut kasviharrastaja on silloin hyvä apu, jos kasvit ovat itselle vieraita. Erittäin vanhoista pihoista löytyy tyypillisesti esimerkiksi perinneperennoja, ruusuja ja marjapensaita. Älä hätiköi pois heittämisen kanssa, vaikka joku kasvi ei heti miellyttäisikään. Koko pihan kasvittaminen on kallista puuhaa, ja kasveista pääsee eroon myöhemminkin. Joihinkin kasveihin tykästyy vasta ajan kanssa.

5. Mitä pihaan saa rakentaa?

Jos ajatuksissa on rakentaa pihaan paljon uusia juttuja, on hyvä ottaa selvää mikä on kaava-alueella mahdollista. Toiveet ja suunnitelmat on syytä kierrättää kunnan rakennusvalvojan kautta. Kaava-alueella otetaan tyypillisesti kantaa esimerkiksi kaikkeen missä on katto (kasvihuone, varasto, katos, grillikota ja autotalli) ja aitoihin. Moni juttu onnistuu ilmoituksella ja naapureiden kuulemisella, mutta moneen asiaan tarvitsee rakennusluvan. Pihalla jo valmiiksi sijainneet rakenteet eivät aina kerro, mitä pihaan saa tehdä. Sen sijaan on hyvä varmistaa, että piharakennuksilla on luvat. Puiden kanssa on oltava erityisen tarkkana. Niitä saa harvoin kaataa omin luvin. Jos pihasi sijaitsee vesistön rannalla, on kaiken kanssa oltava erityisen tarkkana. Näkymä pihaan vesistön suunnalta ei saisi muuttua liikaa.

6. Kasvualustat kuntoon

Kasvulalustojen kunnostamisen määrä voi tulla isona yllätyksenä. Pihan maaperä määrittää paljon. Hoidetussa pihassa pääsee helpommalla, mutta varautua kannattaa ainakin kunnostamiseen. Heinittyneessä pihassa voi olla edessä isojen maamassojen poisvienti ja uusien hankita.

Pihasuunnitelmasta on paljon apua vanhan pihan saneerauksessa. Lue aiemmin ilmestyneestä artikkelista mitä pihasuunnitelma pitää sisällään.

7. Mitä maksaa vanhan pihan saneeraus?

Vanhan pihan saanerauksen kustannukset tulevat usein yllätyksenä, koska piha on ikään kuin valmis. Isoimpia yllätyksiä tulee rappioromanttisten heinittyneiden suurien vanhojen puutarhojen kanssa. Pihan saneerauksen kustannuksia voi verrata vanhan talon remonttiin: saneerauksessa maksetaan uuden rakentamisen lisäksi myös purkamisesta. Jos tontilla ei ole tilaa poistettavan maa-ainesten sijoittamiseen, tulee poistomaasta helposti yllättävän iso kustannus. Saneeraus rinnetontilla on kalliimpaa kuin tasamaalla. Myös tontin koko vaikuttaa kustannuksiin. Hintaan vaikuttaa myös se, miten paljon voi tehdä itse.Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli