Koristelhevä

5 vinkkiä: Vanhasta maatilasta puutarhaksi |Podcast #98

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

kesäpäivänhattu-versoileva

Aloita matka vanhasta maatilasta puutarhaksi suunnitelman avulla. Katso tilaa tuorein silmin ja jaa piha uusiin alueisiin Versoilevan vinkkien avulla. Näin saat toiminnot oikeille paikoille, helpotat työn määrää ja muokkaat pihaa vanhaa kunnioittaen.

Vanhasta-maatilasta-puutarhaksi-versoileva
Vanhojen maatilojen rakennukset ovat osa puutarhan taikaa. Pidä huolta hyvää kaikista säästettävistä rakennuksista.

1. Jaa toiminnot oikeille paikoille

Oli kyseessä sitten vanha lypsy-, hevos- tai maatila on uuden edessä hyvä tarkastella tonttia tuoreella otteella. Ota avuksi kynä ja paperia ja hahmottele siihen toiminnot. Usein käytössä olevat toiminnot on hyvä tuoda lähelle päärakennusta. Oleskelutilat ja kesäkeittiö sijoitetaan lähelle sisäänkäyntiä. Myös keittiöpuutarha tai kasvihuone on hyvä olla kipaisumatkan päässä. Pyykinkuivaus ja tuuletus hoidetaan lähellä kodinhoitohuonetta, mutta ei paraatipaikalla. Sijoita lämpökompostori ja halkovarasto niin, että niihin on helppo kulkea ympäri vuoden.

Helppohoitoisia ja suuria alueita sijoitetaan tontin laitamille. Näitä ovat esimerkiksi niitty ja hoidettu metsikkö. Jos tila on suuri tai siellä on yhä eläimiä, on hyvä varata tilaa suuremmalle talouspihalle, jossa säilytetään siististi työkoneet, työvälineet, murskeet, kasvualustat, puu- ja kivitavara ja suurempi komposti tai tunkio.

Vanhasta-maatilasta-puutarhaksi-versoileva
Luonnollinen puutarha sopii maatilan henkeen.

Matka vanhasta maatilasta puutarhaksi alkaa suunnitelmalla. Luo myös työjärjestys. Kaiken ei tarvitse valmistua kerralla.

2. Tee hoitoluokitus puutarhan eri alueille – näin helpotat hoitoa

Kun tila on jaettu alueisiin, on aika tehdä hoitoluokitus. Mitä isompi piha on, sitä tärkeämpi rooli on myös hoitoluokituksella. Jaa alueet A-C -alueisiin. A-alueet kattavat paraatipaikat kuten sisäänkäynnin, oleskeluelueet ja näyttävät perennaistutukset sekä ruukkupuutarhan lähellä päärakennusta. Älä haukkaa liian isoa palaa. Tee A-alueesta korkeintaan noin 500–1000 neliön alue. A-aluetta hoidetaan kesällä jopa useita kertoja viikossa. A-alueessa voi olla vaihtelua hoidon tarpeessa. Esimerkiksi perennoja hoidetaan vähemmän, ruukkupuutarhaa taas hoidetaan päivittäin.

B-alueisiin kuuluvat alueet joita hoidetaan korkeitaan viikon–kahden välein. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi talouspiha, ojan pientareet ja talousrakennusten ympäristö. Vanha navetta tai talli voivat olla kaunis osa puutarhaa, kun ympäristön pitää siistinä ja trimmaa nurmitupsut tasaisin välein. Koko tontin ei tarvitse täyttyä perennapenkeistä. Isossa pihassa voi olla paljon erilaisia alueita. Pääasia, että tyyli on sama ja piha hoidettu. Rakenna uutta sen mukaan mitä jaksat myös hoitaa.

C-alueet ovat kauniita maisemallisia alueita, joiden tarkoitus on helpottaa hoidon määrää isossa pihassa. C-alueita hoidetaan pari kertaa kasvukauden aikana. Valitse pihaasi sopivia alueita. Näitä ovat esimerkiksi hoidettu metsikkö, niitty ja keto tai kuntta. Hoito on silloin vesakoiden raivausta ja niittämistä. Hoitotoimenpiteillä pidetään siistinä ja valitut näkymälinjat avoimina.

metsikkö-versoileva
Siisti tontin reuna-alueet. Maltillinen alue näyttää asutulta, kun se on hoidettu.

3. Vanhasta maatilasta puutarhaksi – puutarhatyyli rakennuksen mukaan

Kunnioita vanhaa ja tee pihasta talon pari. Monien vanhojen rakennusten pariksi sopii pehmeä muotokieli, luonnonmateriaalit kuten puu, aito kivi ja murske. Terassin sijaan luontevampi vaihtoehto on liuskekivistä tehty patio. Kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle sliipattua. Sisäänkäynnin sorapolku muuttuu liukumalla nurmikoksi. Jos mahdollista istuta pihatien molemmin puolin näyttävä puukujanne.

Vanhasta-maatilasta-puutarhaksi-versoileva

4. Liitä marja- ja hedelmätarha osaksi puutarhaa

Monen maatilan pihassa on suuri hedelmä- ja marjatarha. Jopa niin iso, että sato on ylimitoitettu yli oman tarpeen. Luovu pensaista ja puista harkiten. Muista, että vanhan tilalle on aina tehtävä jotain uutta. Vanha hedelmätarha on usein suhteellisen helppohoitoinen ja kaunis lisä puutarhan kylkeen. Kasvit sopivat hyvin vanhan pihan miljööseen. Puilla ja pensailla on satoarvon lisäksi myös korkea kauneusarvo. Vanhat puut luovat viihtyisyyttä ja osittaista varjoa. Luopumisen sijaan hedelmätarhaa voi viilata kevyellä kädellä. Pidä nurmi siistissä kunnossa, istuta paljon sipulikukkia kevääksi ja vie puiden katveeseen tuolit ja pöytä.

hedelmätarha-vanha-piha-versoileva
Vanha hedelmätarha on kaunis hyvin hoidettuna.

5. Valitse vanhanaikaisia perennoja ja pensaita

Vaali vanhaa ja valitse puutarhaan sopivia kasveja. Niitä ovat esimerkiksi perinneperennat, kuten palavarakkaus, ruskolilja, syysleimut, päivänliljat, kultapallo ja kevätkaihonkukka. Suureen pihaan mahtuu paljon puita. Omena-, kriikuna ja luumupuut ovat suosittuja. Istuta myös suuria puita kuten tammia ja vaahteroita. Perinteiseen pihaan kuuluvat kukkivat pensaat, kuten syreenit ja pensasruusut. Reunusta pihaa leikatulla pensasaidalla. Tee perinteinen lajivalinta: leikattu kuusiaita, marjakuusiaita tai orapihlaja-aita ovat aina klassinen valinta.

Haaveiletko kukkapuutarhasta, joka sopii vanhaan pihaan? Lue ja kuuntele aiemmin ilmestyneet podcastjakso ja artikkeli cottage garden -tyylistä ja tyylin kirkkaimmasta suunnittelijasta Gertrude Jekyllistä.

Vanhasta-maatilasta-puutarhaksi-versoileva
Liuske- ja mukulakivillä syntyy luonnollinen polku. Istuta reunoille kukkia.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli