Koristelhevä

Varhainen esikasvatus | chili ja latva-artisokka | Podcast #21

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

esikasvatus chilit

Kun sormet uppoavat tuoreeseen multaan ja ensimmäiset pienet vihreä piipat tulevat mullasta näkyviin tietää varmasti, että suunta on kohti kevättä. Teimme Katin kanssa uuden podcastin, jonka voit kuunnella yllä olevalla soittimella. Tämän kertaisen podcastin aiheena ovat varhaiset esikasvatettavat ja niistä eritoten chili ja latva-artisokka.

Lämpöä rakastavat chilit

Chilit ovat esikasvatettavista varmasti yksi monimuotoisimmista lajeita. Niiden kylvöaika vaihtelee suuresti eri lajikkeiden mukaan. Varhaisimmat kylvetään jo marraskuulla ja viimeisimmät vasta maaliskuussa. Siemenkaupoilla saakin olla tarkkana ja vilkaista myös siemenpussukan taakse ja tarkistaa kylvöajat huolella. Chilien itävyys on melko hyvä ja siemeniä kylväessä kannattaakin muistaa, että kymmenestä kylvetystä siemenestä voi hyvinkin itää suurin osa ja hetkessä taimia onkin jo melkoisesti. Siemenpusseien sisällöstä voi siis huoletta jättää osan seuraavaan vuoteen. Idätys vaatii riittävästi kosteutta ja lämpöä. Paras itämislämpötila on 22 – 28 asteen välillä. Lämpimässä huoneilmassa kylvökset kuivuvat nopeasti ja kuivumisen estämiseksi kylvökset kannattaa sujauttaa vaikkapa läpinäkyvän pakastepussin suojiin. Pienet juuri itäneet taimet ovat herkkiä kuivuudelle ja kastelun kanssa pitääkin olla erityisen tarkkana.

Suomessa on lukuisia chilien kasvattamiseen vihkiytyneitä blogeja, joista löytää erinomaista ja asiantuntevaa tietoa näiden polttavien herkkujen kasvattamiseen.

Chiliä ja sivuhuomioita -blogissa Chilivaari jakaa chilien kasvatuskokemuksiaan ja vinkkejä

Kaupunkiviidakko -blogissa on videopäiväkirjan muotoon tehtyjä chilijuttuja ja bonsaichilien kasvatusta

Kaksi kasvihuonetta -blogissa on chilien lisäksi juttua kasvihuoneviljelystä

Marko Picante – Chilien kasvatusta harrastusmielessä -blogissa on uusintakylvöjä, tilastoja ja lisävaloja

Lisäksi kaikille chilimielisille on ihan oma Suomen chiliyhdistys, jonka sivuille on koottu runsaasti ohjeita ja vinkkejä sekä herkullisia reseptejä.

esikasvatus chilit
Chilillä on myös koristearvoa ja kypsät hedelmät näyttävät varsin upeilta loppukesästä.
esikasvatus ja latva-artisokka
Latva-artisokkien esikasvatuksen voi aloittaa helmikuun alkupäivillä

Nopeasti itävät latva-artisokat

Latva-artisokka sopii myös aloittelevan puutarhaintoilijan kasvatusvalikoimaan. Suuret, viljan jyvää muistuttavat siemenet hyötyvät liottamisesta ennen kylvöä. Näiden herkkujen kasvatus vaatii kärsivällisyyttä, sillä Suomen olosuhteissa pitkän esikasvatuksen lisäksi sadon kypsymistä saa odotella aivan pakkasentuloon saakka. Mutta koko prosessi on palkitsevaa. Siemenet itävät nopeasti, pikkutaimet ovat rotevia ja niiden käsittely on helppoa. Latva-artisokkien kasvattamisen salaisuus piilee riittävässä kastelussa, sillä taimet tarvitsevat melkoisesti vettä koko kasvukauden ajan. Tietysti taimikasvatuksessa tärkein apuväline on sormet ja kastelun tarvetta voi hyvinkin testata kokeilemalla mullan kosteutta.

esikasvatus latva-artisokka
Ulkomaalaisista siemenkaupoista saa useampia eri lajikkeita.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli