Koristelhevä

Varhainen esikasvatus | Podcast #20

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

Osa kesäkukista tarvitsee pitkän esikasvatusajan, jotta ne ehtivät kukkia kesällä. Silloin esikasvatus alkaa jo tammi–helmikuussa. Tarkan kylvöajan voit tarkistaa siemenpussin kyljestä. Tarkista siemenpussista  myös oikea kylvösyvyys. Monet kesäkukat itävät valossa, ja osa siemenistä upotetaan multaan. Suosi vermikuliittia pintakylvöjen päälle. Kylvösyvyyttä ei mainita joka pakkauksesa. Kylvä silloin siemenet noin kaksi–kolme kertaa syvemmälle kuin mitä siemenen koko on.

keijunmekko_versoileva
Keijunmekko on yksi suosituimmista köynnöksistä. Se kukkii runsaasti purppuraisin kukin. Taustalla suuri kelloköynnös kiipeää seinää pitkin. Köynnös kukkii vasta loppukesästä.

Aikaiset kylvettävät

Podcastiin on valittu muutamia yleisimpiä alkuvuoden kesäkukkia, jotka ovat tällä hetkellä suosittuja. Alkuvuoden kylvölistalla ovat esimerkiksi orvokki, pelargoni, keijunmekko ja kelloköynnös sekä jättiverbena, joka menee tammikuussa kylmäkäsittelyyn.

Kokeile myös heliotrooppia, hopeakäpälää, miinanköynnöstä, narsissitupakkaa, verenpisaraa, dianaa ja neitobegoniaa.

kelloköynnös_versoileva
Kelloköynnökset taimet ovat kookkaita jo sirkkalehtivaiheessa.

Esikasvatus

Tee näin:

  1. Tarkista kylvöaika ja kylvösyvyys.
  2. Liota isoja siemeniä ennen kylvöä muutama tunti. Kylvä pienet siemenet mullan pinnalle ja isommat syvemmälle. Erityisesti pienet siemenet hyötyvät vermikuliittikerroksesta kylvöksen päällä. Käytä aina taimi- tai kylvömultaa ja täysin puhtaita astioita. Käytä astioita, joiden pohjassa on reikiä. Seisova vesi mädättää kasvien juuret.
  3. Suihkuta multa ennen kylvöä ja pidä se tasaisen kosteana. Kietaise kylvöastian päälle kelmua tai muovipussi, jonka päällä on reikiä. Ota muovi pois, kun taimet alkavat itää.
  4. Kouli taimet, kun ensimmäiset lehdet ilmestyvät (sirkkalehtien jälkeen). Erottele taimet varovasti käyttäen apuna grillitikkua tai pikkulusikan pientä päätä.
  5. Latvo kasveja tarpeen mukaan. Esimerkiksi jättiverbena latvotaan.
  6. Ohjaa köynnöstäviä kasveja tikkuja pitkin ylöspäin.
  7. Karaise kasveja touko–kesäkuun vaihteessa. Aloita lyhyillä ulkoiluilla (10 min) ja pidennä aikaa joka kerta.
Kylvö- ja taimimulta on tavallista puutarhamultaa kevyempää. Se takaa parhaan kasvuunlähdön. Liian vahva multa tai liian aikainen lannoittaminen voi polttaa kasvin juuret.

Kasvattamalla itse saa enemmän

Itse kasvattamalla saa kalliita köynnöksiä ja erikoisuuksia edullisemmin. Siementen kautta tarjolla on myös kasveja, joita ei aina löydä edes erikoismyymälöistä. Erityisesti ulkomaan nettikaupoissa lajikkeita on valtavasti! Lajikkeiden sisällä on paljon eroja kukinnan värissä, koristeellisuudessa, aikaisuudessa ja esimerkiksi kasvin korkeudessa. Myöhään kukkivan pelargonin aikaisia lajikkeita ovat esimerksi Inspire ’White F1’, ’Inspire Scarlet F1 ja Inspire Pink F1. Jättiverbenasta on tarjolla myös matalampi lajike ’Lollypop’. Orvokeista kannattaa metsästä erityisesti sarviorvokkeja ja koristeellisen röyhelöisiä lajikkeita.

pelargoni_versoileva
Pelargonit ovat suloisia jo pieninä taimina.

2 kommenttia artikkeliin ”Varhainen esikasvatus | Podcast #20”

  1. Suomessa en ole törmännyt. Thompson&Morganilla olen nähnyt. Briteistä tilaaminen on helppoa ja turvallista. Selaisin isoimmat kaupat ja hakisin suoraan lajikkeen nimellä. Johanna teki artikkelin nettikaupoista, joten aloittaisin siitä listasta mikäli tuolta aiemmin mainitsemaltani on loppu. Lajike on tosi kiva! -Kati

    Vastaa

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli