Koristelhevä

Värikäs kukka-asetelma omista leikoista

Jokaisessa puutarhassa piilee uskomattomia mahdollisuuksia kukka-asetelmien loihtimiseksi. Alkusyksy saa puutarhan leikkokukat täyteen loistoonsa, sillä useimmat leikot tarvitsevat pimeneviä oitä kukkiakseen kunnolla. Keväällä kylvetyt asterit, zinniat, kehäkukat, leijonankidat ja leukoijat suorastaan huutavat puutarhassa pääsyään leikkokukka-asetelman komistukseksi. Näiden lisäksi monen perennan lehvästö toimii oivana leikkovihreänä. Anna siis mielikuvituksesi soljua ja tee oman näköisesi kukka-asetelma.

Värikäs kukka-asetelma
Kukka-asetelman tekoa varten kannattaa valmistautua huolella.

Huolellinen valmistelu takaa onnistuneen asetelman

Kukka-asetelmaa varten kannattaa kerätä riittävästi materiaalia puutarhasta. Kukat ja leikkovihreät leikataan terävällä veitsellä, jotta imupinnat eivät tukkeutuisi. Heti leikkuun jälkeen leikot kannattaa laittaa raikkaaseen veteen, jotta ne imisivät itseensä hyvin vettä ja pitäisivät ryhtinsä käsittelyn ajan. Sillä välin kun leikot ovat vedessä voi suojata asetelman tekoon varatun pöydän huolella paperilla. Seuraavaksi on vuorossa leikkojen siistiminen ja lajittelu. Kaikki ylimääräiset lehdet kannattaa irroittaa varoen kukkien varsista, sillä maljakon vesi pilaantuu herkästi lehtien mädäntyessä. Tämä puhdistustoimenpide pidentää asetelman kestävyyttä ja samalla antaa tilaa tiiviillekin asetelmille. Kun puhdistus on tehty voi kukat lajitella väreittäin ja muodoittain.

Värikäs kukka-asetelma
Ota leikkokukista ylimääräiset lehdet pois, jottei ne mätänisi vedessä.

Maljakon valinta ja tukiteippauksen teko

Suureen ja näyttävään asetelmaan kannattaa valita reilun kokoinen ja avonainen maljakko kun taas rennompaan, vain muutamasta leikosta koostuvaan asetelmaan sopii hyvin vaikka korkeampi ja kapeampi tai pullomainen maljakko. Kun kyseessä on runsas ja täyteläinen asetelma voi maljakon väljään suuaukoon tehdä tukiteippauksen läpinäkyvällä teipillä tai sidontateipillä. Teippiä voi kieputella hieman. Näin teippi ei vie liikaa tilaa suuaukosta. Tukiverkko auttaa leikkojen asettelussa, etenkin silloin kun tehdään vapaamuotoinen asetelma.

Värikäs kukka-asetelma
Teippaa laakeaan maljakkoon tukiverkko asetelman tekoa varten.

Kukkien ja leikkovihreiden asettelu

Kun esivalmistelut on suoritettu on aika rakentaa asetelma. Leikkaa veitsellä leikkojen varret sopivan mittaisiksi ja aloita asetelman rakentaminen teippitukiverkkoa hyödyntäen. Asetelmaa kannattaa rakentaa tasaisesti ympäri maljakkoa kunnes leikot pysyvät kohtuullisen hyvin paikoillaan. Tämän jälkeen alkaa tiivistämisen vaihe. Halutessasi voit lisätä kukkia hyvinkin tiiviisti. Eri väriset ja muotoiset kukkaset saavat leikitellä vapaasti ympäri asetelman. Rakentamisen aikana on hyvä myös pyöritellä maljakkoa, jotta asetelmasta tulisi tasapainoisen näköinen. Kokonaisuuden voi viimeistellä leikkovihreillä ja muutamilla erikoisemmilla yksityiskohdilla.

Lisää kukka-asetelmista ja maljakoista voit lukea seuraavista Versoilevan artikkeleista:

Näyttävä kukkakimppu pioneista

Ihana kamala maljakko

Värikäs kukka-asetelma
Eri kokoiset ja sävyiset kukat muodostavat yhdessä iloisen ja näyttävän kokonaisuuden
Värikäs kukka-asetelma
Kun lopputulos on hieman toispuoleinen ja kukkia on riittävästi lopputulos näyttää kauniilta

Kirjoittaja:

Katso myös:

Jaa tämä artikkeli: