tomaattisateenkaari
Sanna Rasku

Sanna Rasku

Värikäs tomaattipiirakka

Värikäs tomaattipiirakka on suurta herkkua.

Tomaattipiirakka on tomaatinkasvattajan joka elokuinen klassikko. Kun kasvihuoneessa kasvaa lajikerikas tomaattisato, saadaan ruuastakin innostavan värikästä. Tämä hieman erilainen – värikäs tomaattipiirakka – saa potkua parmesaanijuustosta ja ilahduttaa iloisuudellaan.

tomaatti
Tomaatin alalehtiä kannattaa poistaa, jolloin tertut saavat paremmin valoa, ja kypsyvät hyvin.

Hoitotoimenpiteet tähtäävät satoon

Teemme kaikki tomaatin hoitotoimet upean sadon kuva silmissä. On niin herkullista syödä oman kasvihuoneen tomaatteja, että hoitotoimet eivät yleensä tunnun liian raskailta. Ja itseasiassa tomaatin hoitaminen on yllättävän helppoa. Kasvukaudella riittää melkeinpä vain alalehtien ja varkaiden poistaminen sekä varren kieputtaminen narun ympärille, kun keväällä naru on kiinnitetty riittävän napakasti. Kastelulaite ja kourallinen kanankakkaa varastolannoituksena tomaatin juuriston lähellä pitävät huolen kastelusta ja lannoituksesta. Näiden jälkeen ei tarvitsekaan paljon muuta kuin odotella sadon kypsymistä!

Saisiko olla kulhollinen tomaatteja?
Tomaattien väri- ja muotokirjo on laaja.

Mahtava sato palkitsee

Heinäkuussa pääsemme jo nauttimaan huikeasta tomaattisadosta. Usean lajikkeen kasvattamisessa on se ilo, että sato on moniväristä ja -muotoista. Tomaattilajikkeiden kirjo on uskomaton, mitä ei tule välttämättä ajatelleeksi kaupan tomaattitiskillä asioidessa. Tomaattien värit vaihtelevat lähes mustasta erilaisiin punaisiin – raidallisiin ja vaaleanpunaisiin – oranssien kautta keltaisiin ja vihreisiin. Kokonsa ja muotojensa puolestakin ihmettelyä riittää ihan peukalonpään kokoisista ison miehen nyrkin kokoisiin tapauksiin. Samoin pisarat, päärynät, litteähköt ja barbababanmalliset tomaatit ovat hauskoja kasvatettavia. Niistä riittää aina jutun juurta niin aikuisten kuin lastenkin kanssa. Monesti kuitenkin sato saattaa olla niin iso, että elokuussa on ihan ihmeissään mitä kaikkea tomaateista valmistaisi. Tässä yksi herkullinen, ja vähän erilainen tomaattipiirakka, joka saa kirpeyttä parmesaanijuustosta.

Eriväriset tomaatit ovat hauskoja. Niiden asettelu piirakan päälle saattaa saada sisäisen taiteilijan valloilleen.

Värikäs tomaattipiirakka suolakeksipohjalla

pohja:
100 g voita
150 g suolakeksejä (1,5 pakettia)
1,5 dl vehnäjauhoja

täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (1 rasia)
2 dl parmesaanijuustoraastetta
1 kananmuna
1 valkosipulin kynsi
riittävä määrä erivärisiä tomaatteja
n. 1 tl timjamia
n. 1 tl oreganoa
n. 0,5 tl rouhittua mustapippuria
loraus oliiviöljyä

Ohjeet:
Sulata voi mikrossa. Jauha suolakeksit monitoimikoneella tai esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää jauhot ja voi, sekoita massa esimerkiksi lusikalla. Painele seos piirakkavuokaan ja nostele hieman reunoille.
Notkista tuorejuusto lusikalla ja lisää raastettu parmesaani ja valkosipuli, kananmuna ja osa mausteista. Levitä seos pohjan päälle. Leikkaa tomaatit siivuiksi ja levitä seoksen päälle haluamaasi kuvioon. Valuta päälle hieman oliiviöljyä ja loput mausteet.
Paista uunissa 175-asteessa noin 40 minuuttia. Tarkkaile paistumista. Anna jäähtyä ennen nauttimista.

Tomaattipiirakkaa – joka saa ilmettä erivärisistä tomaateista – on ilo tarjoilla.

Kirjoittaja:

Saatat olla myös kiinnostunut seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: