
Tomaattipiirakka on tomaatinkasvattajan joka elokuinen klassikko. Kun kasvihuoneessa kasvaa lajikerikas tomaattisato, saadaan ruuastakin innostavan värikästä. Tämä hieman erilainen – värikäs tomaattipiirakka – saa potkua parmesaanijuustosta ja ilahduttaa iloisuudellaan.

Hoitotoimenpiteet tähtäävät satoon
Teemme kaikki tomaatin hoitotoimet upean sadon kuva silmissä. On niin herkullista syödä oman kasvihuoneen tomaatteja, että hoitotoimet eivät yleensä tunnun liian raskailta. Ja itseasiassa tomaatin hoitaminen on yllättävän helppoa. Kasvukaudella riittää melkeinpä vain alalehtien ja varkaiden poistaminen sekä varren kieputtaminen narun ympärille, kun keväällä naru on kiinnitetty riittävän napakasti. Kastelulaite ja kourallinen kanankakkaa varastolannoituksena tomaatin juuriston lähellä pitävät huolen kastelusta ja lannoituksesta. Näiden jälkeen ei tarvitsekaan paljon muuta kuin odotella sadon kypsymistä!


Mahtava sato palkitsee
Heinäkuussa pääsemme jo nauttimaan huikeasta tomaattisadosta. Usean lajikkeen kasvattamisessa on se ilo, että sato on moniväristä ja -muotoista. Tomaattilajikkeiden kirjo on uskomaton, mitä ei tule välttämättä ajatelleeksi kaupan tomaattitiskillä asioidessa. Tomaattien värit vaihtelevat lähes mustasta erilaisiin punaisiin – raidallisiin ja vaaleanpunaisiin – oranssien kautta keltaisiin ja vihreisiin. Kokonsa ja muotojensa puolestakin ihmettelyä riittää ihan peukalonpään kokoisista ison miehen nyrkin kokoisiin tapauksiin. Samoin pisarat, päärynät, litteähköt ja barbababanmalliset tomaatit ovat hauskoja kasvatettavia. Niistä riittää aina jutun juurta niin aikuisten kuin lastenkin kanssa. Monesti kuitenkin sato saattaa olla niin iso, että elokuussa on ihan ihmeissään mitä kaikkea tomaateista valmistaisi. Tässä yksi herkullinen, ja vähän erilainen tomaattipiirakka, joka saa kirpeyttä parmesaanijuustosta.

