Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Vegaaninen kasvispizza spelttipohjalla

Loihdi helppoa kesäruokaa kotimaisista kasviksista. Satokauden ollessa parhaimmillaan kannattaa suosia lähellä tuotettuja raaka-aineita. Vegaaninen kasvispizza on hellepäivän herkku, johon jokainen voi valita mieleisensä täytteet. Uunin kuumuudessa broccoliinien, kirsikkatomaattien, kesäkurpitsojen, retiisien ja muiden kauden kasvisten maut tiivistyvät ja saavat spelttipohjaisen pizzan maistumaan täyteläiseltä ja herkulliselta.

vegaaninen kasvispizza
Kotimaiset kesäkurpitsa, retiisi, paprika, chilit ja kirsikkatomaatit käyvät mainiosti täytteeksi.

Kotimaiset kasvikset pizzan täytteenä

Kotimaisten kasvisten tarjonta on uskomattoman hyvä ja monipuolinen. Herkullisen kasvispizzan täytteissä voi käyttää vapaasti kekseliäisyyttä ja mielikuvitusta. Pienet, vasta pellosta korjatut broccoliinit, erilaiset kukkakaalit, kesäkurpitsat, paprikat, retiisit, juurikkaat ja muut kasvikset sopivat erinomaisesti tähän herkkuun. Oman kasvimaan ja palstan sato käy täytteeksi erinomaisesti ja aina on hyvä suosia myös lähituottajien tarjontaa.

vegaaninen kasvispizza
Halutessaan kasvispizzaa voi täydentää sienillä.

Täyteläinen speltti tuo luonnetta pizzaan

Kivimyllyssä jauhettu spelttijauho on ravinteikasta ja kuitupitoista. Tavalliseen vehnäjauhoon verrattuna speltti sisältää enemmän B-vitamiinia, erilaisia kivennäis- ja hivenaineita sekä hyvälaatuisia proteiineja. Kuitupitoisen speltin maku on täyteläinen ja hieman pähkinäinen.

vegaaninen kasvispizza
Viimeistele kasvispizza tuoreilla basilikan lehdillä ja pikkelöidyillä punasipulirenkailla.

Resepti: Vegaaninen kasvispizza spelttipohjalla

vegaaninen

Raaka-aineet:

Pizzapohja
n. 7 - 10 dl spelttijauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 dl oliiviöljyä
Täytteet
kesäkurpitsa
paprikaa
kirsikkatomaatteja
broccoliiniä
chilipalkoja
nippu pieniä retiisejä
Vegaanista juustoraastetta esim. Violife tai Valio Oddlygood raaste
ruccolaa
tuoretta basilikaa
Provencen yrttimausteseosta
Pizzakastike tomaattipyreestä
280 g tomattipyreetä
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
1 tl rouhittua mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
tuoretta basilikaa
vettä tarpeen mukaan

Valmistusohje:

  • Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon sokeri ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa kunnes taikinasta tulee sopivan kiinteää. Lisää öljy ja vaivaa vielä hetki. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kunnes taikina on tuplannut kokonsa.
  • Valmista Pizzakastike. Lisää tomattipyree, öljy, suola, sokeri ja rouhittu mustapippuri kattilaan. Pilko haluamasi määrä tuoreita basilikan lehtiä ja lisää ne seokseen. Murskaa joukkoon valkosipulinkynsi. Keitä seosta kokoajan hämmentäen. Ohenna pizzakastiketta tarvittaessa vedellä, jotta se on helposti levittyvää.
  • Huuhtele ja pilko vihannekset. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivyiksi. Halkaise broccoliinit, retiisit ja kirsikkatomaatit. Leikkaa paprikasta ja chileistä ohuita siivuja.
  • Lämmitä uuni 250 asteeseen.
  • Jaa taikina kolmeen osaan. Kaulitse kukin pohja ohueksi. Levitä kaulitun pohjan päälle pizzakastiketta. Ripottele vegaanista juustoraastetta. Asettele kasvikset. Lisää pinnalle Provencen yrttimausteseosta, rouhittua mustapippuria sekä ripaus suolaa.
  • Paista pizzaa noin 10 minuuttia, kunnes pizzan reunat ovat rapeat ja juusto on kunnolla sulanut.
  • Viimeistele pizzat ennen tarjoilua ruccolan lehdillä tai tuoreella basilikalla.
Vinkki: Hyödynnä pizzan täytteinä lähituotettuja ja tuoreita kauden kasviksia. Halutessasi voit käyttää täytteenä myös sieniä.
Vinkki: Kuumalla pizzakivellä paistettuna pizzan pohjasta tulee herkullisen rapeaa.
Vinkki: Helpot ja nopeat pikkelöidyt punasipulit toimivat erinomaisena lisukkeena pizzalle.

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email