Koristelhevä

Vesiaihe luo tunnelmaa puutarhaan | Podcast #69

Vinkki: Mobiililaitteessa paina soittimen Listen in browser nappia kuunnellaksesi podcastin suoraan siirtymättä Soundcloudiin.

vesiaihe

Vesi luo puutarhaan aivan erityistä tunnelmaa. Oli sitten vesiaihe kooltaan pieni pulppuava ruukku tai suuri lampi lumpeineen ja karppeineen luo vesi rauhoittavaa ja viilentävää ilmettä puutarhaan. Vesi vaikuttaa oleellisesti myös puutarhan pieneliöstöön ja houkuttelee paikalle kylpeviä lintuja, sudenkorentoja, perhosia ja muita veden äärellä viihtyviä eläimiä kuten sammakoita ja pieniä vesiliskoja. Aiheeseen liittyvän Podcastin voit kuunnella yllä olevalla soittimella tai kätevästi Spotifystä.

Vesiaiheen suunnitteluun vaikuttaa oman tontin maaston muodot, ilmansuunnat ja miljöön tyyli. Tontin läpi virtaava puro tai runsasvetinen oja tarjoavat jo itsessään oivan mahdollisuuden hyödyntää aluetta ja muokata siitä puutarhan vehreä keidas. Painauma-alueet luovat luonnollisen paikan pienelle lammelle ja rinnepuutarhaan voi rakentaa rinnettä myötäilevän solisevan puron tai pengerrettyyn allaspaikkaan pienen vesiaiheen.

Vesiaihe englantilaisessa puutarhassa

Tyynenä peilinä näkyvä veden pinta ja siitä heijastuvat taivaan pilvet sekä veden ylle kaareutuvat lehvät luovat taianomaisen näyn puutarhaan. Vienosti soliseva vesi taas rauhoittaa äänimaailmallaan. Perinteikkäät englantilaiset vesiaiheet luovat puutarhaan arvokkuutta ja viileyttä. Niiden läheisyydessä kasvaa usein ylväitä kurjenmiekkoja joko keltaisena tai violetinsiniseen taittuvissa sävyissä. Pitkänomaiset ja kapeat vesialtaat ohjaavat katseen liikettä ja avaavat huikaisevan kauniita näkymälinjoja pitkin veden pintaa. Särmikkään pyöreiden vesiaiheiden reunoilla olevat ruukut luovat runsasta tunnelmaa ja kauniita yksityiskohtia vesiaiheen äärelle. Pieni virtaus ja veden liike auttaa pitämään vesiaiheen veden hapekkaana ja puhtaana.

Moderni vesiaihe

Arkkitehtooninen ja vähäeleinen betoni yhdistettynä selkeisiin ja pyöreisiin rantakiviin luo pelkistynyttä ja minimalista ilmettä moderniin vesiaiheeseen. Vesi toimii puutarhan vilvoittavana elementtinä. Altaan pohjalle ripoteltu huokoinen, suodattava sora auttaa pitämään lempeästi virtaavaa vettä puhtaana. Kauniit ja luonnonmukaiset heinät, kortet ja sarat lisäävät vesiaiheen aistikkuutta.

Lampi puutarhaan

Monen puutarhurin suuri unelma on oma lummelampi karppeineen. Tontin painauma varjoisalla paikalla voi tarjota lammen rakentamiseen oivat lähtökohdat. Puolivarjo ja varjo pitävät lammen tai vesiaiheen veden viileämpänä eikä haihtumista tapahdu niin paljon kuin aurinkoisella paikalla. Lämpimässä vedessä myös ikävät levät viihtyvät paremmin, joten tästäkin syystä vesiaiheen olisi hyvä sijaita varjoisemmassa paikassa. Mitä suurempi ja syvempi lampi on sen monipuolisemmat vaihtoehdot se suo niin vesikasvien valinnan kuin mahdollisten kalojenkin suhteen. Lumpeet vaativat noin 80 cm syvyisen lammen ja karpeilla lammen syvin kohta olisi hyvä olla reilu metrin syvyinen. Suurempi vesimassa on myös helpompi hoitaa ja sen saa pysymään pientä vesimäärää paremmin puhtaana.

vesiaihe
Lammen yli kulkeva silta luo puutarhaan eleganttia viehätystä.

Vesiaihe parvekkeelle tai terassille

Jo pienen pieni vesiaihe luo ihastusta ja herättää huomiota. Terassille tai parvekkeelle sijoitettu pieni vesiallas tuottaa silmäniloa ja pieni pulputtava suihku luo oman äänimaailman pieneenkin tilaan. Kortet ja muut kauniit vesikasvit kaunistavat vesiaiheena toimivaa ruukkua ja luovat elävyyttä vesiaiheeseen.

vesiaihe
Vesiaihe voi muodostua myös kosteassa altaassa viihtyvistä kasveista ja kauniista patsaasta.

Jätä kommentti

Tutustu myös:

Jaa tämä artikkeli