Viherkasvien talvihoito on tärkeää kasvien pitkäikäisen hyvinvoinnin kannalta. Kun valon määrä vähenee, käyvät kasvit talvilevolle. Lannoituksesta pidetään tauko, ja kastelun määrää vähennetään. Koska pohjoisessa päivät ovat lyhyitä on tärkeää varmistaa riittävä valon saanti. Kasvit voi jakaa karkeasti neljään ryhmään, joiden mukaan viherkasvien talvihoito räätälöidään.

1. Helpot viherkasvit – harva kastelu riittää
Helpot viherkasvit eivät hätkähdä, vaikka valoa ei niin paljon olisikaan. Jos kotona on kasveja paljon, voi tämän ryhmän kasveja laittaa takariviin, jossa valoa on vähiten. Listan kasveilla on myös helppo aloittaa, jos haluaa aloittaa viherkasviharrastuksen. Isoin virhe, jonka ryhmän kasveille voi tehdä, on liikakastelu. Se on varmin tapa tappaa kasvi. Anna mullan kuivahtaa kunnolla kasteluiden välissä. Tutki multaa pintaa syvemmältä, jotta tiedät, onko multa vain pintakuivaa vai kuivunut jo enemmän. Kasvit osaavat myös näyttää milloin on aika kastella. Kun lehdet hieman nuupottavat, on kiire tarttua kastelukannuun.
- Kultaköynnös (kirjavat lajikkeet tarvitsevat enemmän valoa)
- Anopinkieli
- Tuonenkielo
- Palmuvehka
Anopinkieli on yksi helpoimmista viherkasveista.
2. Valon rakastajat
Ryhmän kasvit tarvitsevat kaiken saatavilla olevan valon myös talvella. Siirrä ryhmän kasvit kodin valoisimmille ikkunalle. Sellainen löytyy etelän suunnasta. Jos kasveja on paljon ja kaikille ei riitä ikkunapaikkaa, on aika turvautua kasvivaloihin. Reippaampi valon määrä lisää kasvien haihduttamista. Ryhmän kasveista moni varastoi vettä lehtiin tai varteensa. Siksi kastelun kanssa saa olla tarkkana. Mullan tulee kuivahtaa kunnolla kasteluiden välissä. Kasvit eivät kestä märkää multaa ollenkaan.
- Herttalyhty
- Aaloe
- Pallerokirjotähti
- Helmivillakko
- Villakko
- Kaktukset
- Pylvästyräkki
- Rahapuu
- Itulehti
- Muorinkukat
Tyräkki ja kaktukset kaipaavat harvemmin vettä. Pieniä kaktuksia voi istuttaa monta samaan ruukkuun. Älä kastele herttalyhtyä liian paljon.
3. Kostean ilman kasvit
Tämä ryhmän viherkasvien talvihoito on helpointa toteuttaa, kun kasaat kasvit yhteen ryhmään. Näiden kasvien hyvinvoinnin ehto on säännöllinen sumuttaminen. Se käy nopeasti ja helposti, kun kasvit hoitaa ryhmänä. Kosteus myös pysyy pidempään useamman kostealehtisen kasvin joukossa. Ilman kostuttajasta on iso apu, jos tiuha sumuttelu ei innosta. Tämän ryhmään kuuluvat kaikki viherkasvit, joilla on laakeat ja ohuet lehdet. Vaikka sumutella voi vaikka päivittäin, eivät kasvit pidä märästä mullasta. Anna mullan kuivahtaa kasteluiden välissä.
- Kentiapalmu
- Sutipuu
- Peikonlehti
- Nukkumatti ja muut matit
- Silkkimaija ja muut maijat
- Hirvensarvisaniainen
- Kultaimarre
- Limoviikuna
- Sädemuori
- Kaarisulkasaniainen
- Juurakkovehka – alocasia
- Taaro
- Kastanjaviini
- Unelma
Sumutella voi vaikka joka päivä!
Monet trendikkään viherkasvit ovat isolehtisiä kasveja, jotka tykkäävät sumuttelusta. Lue trendikasveista aiemmin ilmestyneestä artikkelista.
Unelma kuivahtaa herkästi. Kastele ja sumuta kasvia useammin. Alocasialla on näyttävät lehdet. Silkkimaijan suuret lehdet hyötyvät sumuttelusta.
4. Viileän paikan viherkasvit
Viileän paikan (10–18 astetta) tarvitsevat kasvit ovat monelle vaikeita, koska viileää ja valoisaa paikkaa on monesti vaikea löytää. Etsi kuitenkin viilein paikka kodista, vaikka asteet eivät optimitasolle pääsisikään. Ikkunan vieressä on useimmiten pari astetta viileämpää. Voit myös kokeilla yhden huoneen viilentämistä, jos käytössä on perinteiset patterit. Hyödynnä myös kuistit ja muut viileämmät huoneet. Kastelu on talviaikaan hyvin niukkaa, koska viileässä kasvit haihduttavat vähemmän. Sopiva kasteluväli löytyy kokeimalla. Hyvä aloitusväli on kaksi viikkoa. Lue myös aiemmin ilmestynyt artikkeli, jonka aiheena on pienten eksoottisten puiden talvetus.
- Medinilla (18 astetta)
- Hienohelma
- Pagodipuu (pimeä ja kuiva paikka)
- Kamelia ( 10–12 astetta)
- Soihtuköynnös
- Villakko
- Japaninkäpypalmu
- Laakeripuu
- Kalamondiini ja muut sitrukset
Viileän paikan viherkasvit kärsivät herkästi kasvitaudeista. Tunnista talvetettavien kasvien tautiriskit.
Kalamondiini, laakeripuu ja oliivipuu voivat kasvaa ruukussa kookkaiksi. Aitoviikuna pudottaa lehdet talvella. Lehdet alkavat kasvaa taas kevättalvella. Kalamondiinilla on upean tuoksuiset kukat ja kauniit hedelmät.