Johanna Rintanen

Johanna Rintanen

Viherliljapuu, näyttävä koristekasvi istutuksiin

Viherliljapuu Cordyline australis kuuluu liljapuiden sukuun. Sen näyttävät, pitkät ja keihäsmäiset lehdet tekevät kasvista ryhdikkään ja hieman dramaattisen kaunottaren. Viherliljapuita löytyy useita eri lajikkeita ja lehtien väritys vaihtelee ruskeanpunaisesta, fuksiaan ja vaaleanpunaiseen sekä vihreään. Tämä komea kesäkukkistutusten kasvi on ikivihreä ja suottuisissa olosuhteissa siitä voi saada seuralaisen vaikka useammaksi kymmeneksi vuodeksi.

Viherliljapuu
Vihreät viherliljapuut ovat yleisiä englantilaisissa puutarhoissa.
viherliljapuu
Viherliljapuiden pinkit, fuksianpunaiset ja vaaleanpunaiset lajikkeet näyttävät upeilta.

Viherliljapuiden kasvatus ja hoito

Viherliljapuut ovat melko helppohoitoisia. Ne viihtyvät hyvin vettäläpäisevässä ja ravinteikkaassa kasvualustassa. Kasvualustan pH:n tulisi olla 6- 6,5, eli kasvualustan pH vastaa suurinpiirten normaalin kasvumullan happamuutta. Kasvupaikaksi valitaan valoisa ja tuulensuojaisa paikka. Paahteinen auringonpaiste saattaa rusehduttaa viherliljapuun lehtiä. Kastelun tarve riippuu niin ruukun materiaalista, kasvualustan tilavuudesta kuin kesän säästäkin. Muoviruukku haihduttaa vähemmän vettä kuin huokoinen terracottaruukku, ja tuulinen sekä kuuma kesä lisää kasteluntarvetta. Viherliljapuita voi kastella yhdestä kahteen kertaa viikossa ja lannoittaan kaksi kertaa kuussa. Riittävä lannoitus pitää lehdet kauniin värisinä. Viherliljapuu kestää hyvin myös kylmyyttä. Useimmat lajikkeet kestävät jopa pientä pakkasta, joten kasvit voidaan siirtää ulos jo varhain keväällä.

Varttuessaan viherliljapuusta muodostuu nimensä mukaisesti pieni puu. On siis aivan normaalia, että alimmat lehdet rusehtuvat ja tällöin ne voi huoletta ottaa pois. Pikkuhiljaa, vuosien saatossa lehtitupas on pienen rungon päässä ja tällöin kasvista tulee entistä kiehtovamman näköinen.

Viherliljapuu
Viherliljapuu on kaunis ja näyttävä yksittäiskasvina ruukussa.

Viherliljapuu ruukkuistutuksissa ja puutarhassa

Viherliljapuut ovat erinomaisia kasveja kesän ruukkuistutuksiin. Niiden komea kasvutapa ja upea lehtien väritys saa kasvin näyttämään parhaalta yksittäiskasvina suuressa ruukussa. Yksittäiskasvina viherliljapuun kaunis kasvutapa pääsee oikeuksiinsa ja lehdet saavat levittäytyä näyttävästi. Ruukun mullan voi peittää halutessaan mustalla tai valkoisella ruukkusoralla ja tällöin kasvin kauneus korostuu entisestään. Erilaiset vapaasti alaspäin rönsyilevät lisukekasvit toimivat myös viherliljapuun juuriston lähettyvillä. Jo yksikin viherliljapuu riittää tuomaan kesän istutuksiin dramatiikkaa ja näyttävyyttä. Useamman kasvin yhdistelmällä saa hienosti yhtenäisyyttä suurempiin ruukkuistutuksiin.

Ruukkuistutusten lisäksi viherliljapuun voi istuttaa perennapenkkiin tuomaan kokonaisuuteen hieman eksotiikkaa ja jännitettä. Perinteisesti englantilaisissa puutarhoissa viherliljapuita näkee perennaistutuksissa. Jotkin lajikkeet kestävät jopa -9° pakkasta. Pahimmilla pakkasilla lehdet kääritään varren ympärille nippuun ja lehdistö suojataan lämpimällä kankaalla. Suomen talvea viherliljapuut eivät kuitenkaan kestä ja ne voidaan talvettaa sisätiloissa. Parhaimmillaan viherliljapuu voi elää jopa useamman kymmentä vuotta ja reilu viidentoista vuoden iässä ne saattavat äityä jopa kukkimaan.

viherliljapuu
Useimmiten taimistoilla on saatavilla viherliljan rusehtavan punaisia lajikkeita.
viherliljapuu
Pink Passion ja Charlie Boy lajikkeet ovat pinkin sävyisiä.

Laikut lehdissä on merkki stressistä

Toisinaan viherliljapuun lehtiin saattaa tulla laikkuja. Useimmiten laikut ja värimuunnokset kertovat kasvin stressitilasta. Kova tuuli sekä rankkasade tai raekuuro voivat aiheuttaa lehtiin laikkuja. Myös liiallinen paahde saattaa ruskistaa lehdet. Tällöin viherliljapuun paikan vaihto voi olla tarpeen. Etanat pitävät myös erityisesti kasvin ylimmistä lehdistä. On siis aika ajoin syytä tehdä pieni tarkistus ja ottaa mahdollisesti lehdille ajautuneet etanat pois. Muutoin kasvi on kestävä eikä sillä liioin ole muita tuholaisia tai tauteja.

Cordyline australis
Pinkit lehdet hohtavat kauniisti ilta-auringon valossa.

Inspiraatiota viherliljapuiden käytöstä ja eri lajikkeista voi helposti hakea Pinterestistä. Oheisessa taulussa muutamia vinkkejä näiden ihanuuksien käyttöön niin ruukkuistutuksissa kuin puutarhassakin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viherliljapuu, näyttävä koristekasvi istutuksiin”

  1. Mullakin on tänä kesänä tuollainen pinkki!
    Pari vuotta takaperin oli sellainen perinteisemmän värinen, joka myös talvehti olohuoneen ikkunalla. Jostain syystä viime talvi oli sille liian raskas…
    Mutta toivotaan tälle uudelle pitkää ikää, kuten sunkin kasveille:)

    Vastaa

Jätä kommentti

Kirjoittaja:

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Jaa tämä artikkeli: